ΑΘΗΝΑ
22:34
|
02.05.2024
Αντικρουόμενες οι πληροφορίες ως προς την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο μεταξύ αξιωματούχων της Χαμάς και του Ισραήλ.
Η Ράφα προετοιμάζεται για την πιθανή χερσαία επίθεση του Ισραήλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην ισοπεδωμένη γη τους και τα κατεστραμμένα σπίτια τους στη Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας επιστρέφουν δεκάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι ενώ το Ισραήλ διαμηνύει πως προετοιμάζεται για το επόμενο χτύπημά του. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιάβ Γκάλαντ η απόφαση απόσυρσης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα χθες Κυριακή 7 Απριλίου αποφασίστηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για μελλοντικές χερσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ράφα.  

«Όλοι οι δρόμοι έχουν κατεδαφιστεί με μπουλντόζες. Και η μυρωδιά… Είδα κόσμο να σκάβει και να βγάζει πτώματα», δήλωσε η Παλαιστίνια Μάχα Ταχέρ, 38 ετών, μητέρα τεσσάρων παιδιών, που γύρισε στη Χαν Γιούνις.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται στην Αίγυπτο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών αξιωματούχων και στελεχών της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς προκειμένου να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, έξι μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Οι πληροφορίες για την πρόοδο των συνομιλιών είναι αντικρουόμενες. Το δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο Παλαιστίνιο αξιωματούχο, μετέδωσε ότι «όλες οι προσπάθειες των διαμεσολαβητών για τη σύναψη μιας συμφωνίας πέφτει πάνω στην αδιαλλαξία των Ισραηλινών».

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος και πρόσθεσε, «αν υπάρξει, θα ττην ανακοινώσουμε μέσω των επίσημων καναλιών. Η Χαμάς τηρεί τα αιτήματά της, τα οποία περιλαμβάνουν κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, είσοδο βοήθειας, επιστροφή εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας και ανταλλαγή αιχμαλώτων».

Ωστόσο, διαφορετική είναι η εικόνα που δίνουν οι Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές. Οι συνομιλίες σημείωσαν «σημαντικές προόδους», μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα, επικαλούμενο πηγή του στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ αναμενόταν να φύγουν «εντός των προσεχών ωρών», ωστόσο οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο 48ωρο, πάντα σύμφωνα με το Αλ Καχέρα.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ανακοινωνόταν πως τα στρατεύματα του Ισραήλ αποσύρθηκαν από τη Χαν Γιούνις, άλλη πόλη στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού παραθαλάσσιου θυλάκου, επίκεντρο των μαχών το τελευταίο διάστημα, για να «προετοιμαστούν για μελλοντικές επιχειρήσεις», κατά το επιτελείο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επανέλαβε για νιοστή φορά πως είναι αποφασισμένος να εξαλείψει τη Χαμάς «σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Ράφας», πόλη που παρουσιάζει ως το έσχατο μεγάλο οχυρό της.

Ιστορικός σύμμαχος του Ισραήλ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καταστήσει σαφές πως αποδοκιμάζει το σχέδιο να διεξαχθεί χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, που προεξοφλεί ότι θα προκαλούσε ακόμη βαρύτερες απώλειες στις τάξεις των αμάχων.

Τρεις ακόμη νεκροί στον νότιο Λίβανο

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει εξάλλου να έχει επιπτώσεις στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου, όπου τα φονικά επεισόδια πολλαπλασιάζονται και σύντομα ενδέχεται να υπάρξει μετάσταση.

Χθες Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε «νέα φάση» των προετοιμασιών του για «πόλεμο» στα σύνορα με τον Λίβανο, για να περάσει «από την άμυνα στην επίθεση». Και, τις πρώτες πρωινές ώρες, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους αξιωματικός της επίλεκτης δύναμης Αρ Ραντουάν της Χεζμπολά, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε χωριό του νότιου Λιβάνου.

Πάνω από 360 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαχητές του κινήματος Χεζμπολά, προσκείμενου στο Ιράν και συμμάχου της Χαμάς, αλλά και τουλάχιστον 70 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις στο έδαφος του Λιβάνου τους τελευταίους έξι μήνες· 18 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, δέκα στρατιώτες και οκτώ άμαχοι, με βάση καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα 8/4 για να εξετάσει το αίτημα της Παλαιστίνης να γίνει μέλος του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει κλειστές διαβουλεύσεις το πρωί πριν από τη δημόσια συνεδρίαση, για να συζητηθεί η επίσημη αίτηση της Παλαιστίνης για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει καθεστώς παρατηρητή μη μέλους στον ΟΗΕ από το 2012 και οι υποστηρικτές λένε ότι περίπου 140 από τα 193 μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν ήδη την Παλαιστίνη ως κράτος.

Ωστόσο, στην αίτηση θα μπορούσε να ασκήσει βέτο ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ την περασμένη εβδομάδα να λέει ότι το ζήτημα του παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να καθοριστεί με «άμεσες διαπραγματεύσεις» και «όχι στα Ηνωμένα Έθνη».

Στο εδώλιο η Γερμανία

Στο πεδίο της δικαιοσύνης, η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη από σήμερα με τις κατηγορίες της Νικαράγουας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τον κορυφαίο δικαστικό θεσμό του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση της χώρας της κεντρικής Αμερικής προσάπτει στο Βερολίνο πως διευκολύνει «τη διάπραξη γενοκτονίας» σε βάρος των Παλαιστινίων παρέχοντας στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη στο Ισραήλ. Η κυβέρνηση της Γερμανίας απορρίπτει την κατηγορία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα