ΑΘΗΝΑ
01:49
|
02.05.2024
Περιορίζει τις εξαγωγές 54 προϊόντων, μετά την άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να επιτρέψει σε τουρκικά αεροσκάφη να ρίξουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Ο Τούρκος πρόεδρος, σε διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, τον περασμένο Οκτώβριο στην Κωνσταντινούπολη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απόφασή της να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές προς το Ισραήλ μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να αυξηθεί η βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας, αφού η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε να επιτρέψει σε τουρκικά αεροσκάφη να ρίξουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη και βομβαρδισμένη περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα η Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι δεν θα στέλνει πλέον στο Ισραήλ προϊόντα που ανήκουν σε 54 κατηγορίες, όπως προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, καύσιμα αεροσκαφών, κατασκευαστικό εξοπλισμό, μηχανήματα, τσιμέντο, γρανίτες, χημικά, φυτοφάρμακα και τούβλα.

«Το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και αγνοεί τη διεθνή κοινότητα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή, που τονίζει ότι απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ «έως ότου το Ισραήλ κηρύξει κατάπαυση του πυρός και επιτρέψει την επαρκή και αδιάκοπη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, ανέφερε σήμερα, επικαλούμενο τον πρόεδρο της Ένωσης Κατασκευαστών του Ισραήλ, ότι περίπου το 50% των εισαγωγών τσιμέντου, χάλυβα και μαρμάρου του Ισραήλ προέρχονται από την Τουρκία, τονίζοντας ότι αναζητά πλέον άλλες πηγές, όπως και τόνωση της εγχώριας βιομηχανίας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς απάντησε στην ανακοίνωση της Τουρκίας ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «θυσιάζει για άλλη μια φορά τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της Τουρκίας για την υποστήριξή του στους δολοφόνους της Χαμάς στη Γάζα» και απείλησε με αντίποινα που «θα βλάψουν την τουρκική οικονομία», συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης ορισμένων τουρκικών εισαγωγών, ζητώντας από οργανισμούς που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να επενδύουν στην Τουρκία και καλώντας «τους φίλους» του Ισραήλ στο Αμερικανικό Κογκρέσο» να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε πόλεμο λέξεων από την αρχή της ισραηλινής επέμβασης στην λωρίδα της Γάζας, με τον Ερντογάν να αποκαλεί επανειλημμένα το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη», τονίζοντας την τουρκική υποστήριξη για μια λύση δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και καταδικάζοντας την επί δεκαετίες κατοχή του παλαιστινιακού εδάφους από το Ισραήλ.

Ωστόσο, η Άγκυρα δεν είχε επιβάλει ουσιαστικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ μέχρι σήμερα, με τις συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών να μειώνονται από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά στη συνέχεια να παίρνουν πάλι την άγουσα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τουρκική Συνέλευση Εξαγωγέων, γεγονός που είχε προκαλέσει έντονη εγχώρια κριτική.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα