Έρευνα σε πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ανακοίνωσε πως θα διεξάγει η Κομισιόν, σχετικά με τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν Κινέζοι προμηθευτές ανεμογεννητριών για αιολικά πάρκα στην Ευρώπη.
Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διερευνήσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε πέντε χώρες: Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Στην ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των Ηνωμένων Πολιτειών, η Βεστάγκερ δεν ανέφερε ποιες θα είναι οι εταιρείες που ενδέχεται να επηρεαστούν.
Ήδη, η Επιτροπή ερευνά το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ ανακοίνωσε ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι εταιρίες επωφελούνται από επιδοτήσεις.
Η Επίτροπος τόνισε πως η Ε.Ε. θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο συστηματική προσέγγιση, ερευνώντας μια προς μια τις χρηματοδοτήσεις. «Και θα πρέπει να το κάνουμε πριν να είναι αργά. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό που συνέβη με τα ηλιακά πάνελ να συμβεί ξανά με τα ηλεκτρικά οχήματα, της ανεμογεννήτριες ή τα τσιπ», πρόσθεσε.
Το λόμπι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αιολικής ενέργειας, WindEurope -της οποίας τα μέλη περιλαμβάνουν μεγάλους κατασκευαστές ανεμογεννητριών όπως η Vestas, η Siemens Energy και η Nordex– υποδέχτηκε θερμά την νέα έρευνα.
«Είναι φυσικό να χρησιμοποιεί [η Ευρωπαϊκή Επιτροπή] τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να αποκαταστήσει τον δίκαιο και ανοικτό ανταγωνισμό στην αγορά», δήλωσε ο αξιωματούχος Πολιτικής της WindEurope, Pierre Tardieu, σε τηλεδιάσκεψη.
Οι εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες σε χώρες της Ε.Ε. έχουν κατασκευαστεί, ως επί το πλείστον, σε χώρες του μπλοκ, όμως οι Κινέζοι κατασκευαστές κατασκευάζουν περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αγοράς από το 2022. Όσον αφορά τους ηλιακούς συλλέκτες, οι Κινέζοι παραγωγοί έχουν πάνω από το 90% της αγοράς της Ένωσης.
Η έρευνα για την αιολική ενέργεια θα διέπεται από τον κανονισμό της Ε,Ε, για τις ξένες επιδοτήσεις, ο οποίος από τον Ιούλιο του 2023 επέτρεψε στην Επιτροπή να αξιολογήσει εάν οι ξένες επιδοτήσεις επιτρέπουν στις εταιρείες να υποβάλλουν υπερβολικά συμφέρουσες προσφορές σε δημόσιους διαγωνισμούς.
Διαβάστε επίσης: