ΑΘΗΝΑ
22:40
|
05.05.2024
Η Ε.Ε. είχε χαρακτηρίσει τον Φρίντμαν «κορυφαίο Ρώσο χρηματοδότη» του Βλαντιμίρ Πούτιν , ενώ για τον Άβεν είχε ισχυριστεί πως ήταν «ένας από τους πιο στενούς…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφαίρεσε από την λίστα κυρώσεων δύο Ρώσους δισεκατομμυριούχους, καθώς δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία ότι οι δύο επιχειρηματίες υποστήριξαν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πρόκειται για τον Ρωσο-ισραηλινό, Μικαήλ Φρίντμαν, και τον Ρωσολετονό, Πετρ Άβεν, οι οποίοι είναι και οι δύο κύριοι μέτοχοι της Alfa Group -ενός από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς επενδυτικούς ομίλους της Ρωσίας- και βρέθηκαν στη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε. από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

Η Ε.Ε. είχε χαρακτηρίσει τον Φρίντμαν «κορυφαίο Ρώσο χρηματοδότη και διευκολυντή του στενού κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν» όταν τον τοποθέτησε στη λίστα κυρώσεων, ενώ για τον Άβεν είχε ισχυριστεί πως ήταν «ένας από τους πιο στενούς ολιγάρχες» του Ρώσου προέδρου.

Αλλά την Τετάρτη το δικαστήριο υποστήριξε ότι, ενώ μπορεί να υπήρχε «στενή σχέση μεταξύ του Άβεν και του Φρίντμαν και του [Ρώσου προέδρου] Βλαντιμίρ Πούτιν», δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι επιχειρηματίες υποστήριξαν τον πόλεμο εναντίον του Κιέβου ή ότι έχουν «υποστηρίξει ενέργειες ή πολιτικές» που υπονομεύουν την Ουκρανία.

Οι δικηγόροι των δύο Ρώσων επιχειρηματιών είπαν ότι οι αποφάσεις ήταν «υψίστης σημασίας» και ότι όλες οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον τους ήταν «εντελώς αβάσιμες».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα