ΑΘΗΝΑ
21:21
|
30.04.2024
Ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε τους Παλαιστίνιους είναι να αναγνωρίσουμε το κράτος τους, τονίζει ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, με τον Πέδρο Σάντσεθ και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου στη Ραμάλα, τον περασμένο Νοέμβριο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας προειδοποίησε, σήμερα Τετάρτη ότι η «δυσανάλογη απάντηση» του Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας με τη Χαμάς «αντιστρέφει δεκαετίες κατακτήσεων του ανθρωπιστικού δικαίου και απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή και, κατά συνέπεια, ολόκληρο τον κόσμο».

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Πέδρο Σάντσεθ, επανέλαβε για μία ακόμα φορά την ανάγκη αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους -ενδεχόμενο στο οποίο αντιστέκονται σθεναρά τόσο το Ισραήλ όσο και οι βασικοί του σύμμαχοι- τονίζοντας πως αυτό θα είναι προς όφελος των γεωπολιτικών συμφερόντων της Ευρώπης.

«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να βοηθήσει το παλαιστινιακό έθνος εάν δεν αναγνωρίσει την ύπαρξή του», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός στους βουλευτές, επαναφέροντας το θέμα που έθεσε και κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του την περασμένη εβδομάδα στην Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, τονίζοντας σε δημοσιογράφους ότι η Ισπανία θα μπορούσε να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Κατά την επίσκεψή του σε έναν καταυλισμό παλαιστίνιων προσφύγων στην Ιορδανία, ο Σάντσεθ καταδίκασε επίσης την ισραηλινή επίθεση στην ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή στη Γάζα που σκότωσε επτά μέλη του προσωπικού της ΜΚΟ World Central Kitchen (WCK) και ζήτησε από το Τελ Αβίβ να διευκρινίσει τις συνθήκες αυτής της «βάρβαρης» επίθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου, ο Σάντσεθ υπέγραψε κοινή δήλωση μαζί με τους ομολόγους του της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας στο περιθώριο συνόδου κορυφής της Ε.Ε., ανακοινώνοντας ότι είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη όταν «οι περιστάσεις θα είναι κατάλληλες», εάν αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης στη σύγκρουση.

Η Ισπανία είναι, μάλιστα, μία από τις χώρες που ζητούν την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών και πιέζουν για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, σε ρήξη με άλλες δυτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει μόνο ως μέρος μιας συνολικής ειρηνευτικής επίλυσης του ζητήματος μετά από διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Από την έναρξη της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα πριν από περισσότερους από έξι μήνες, οι σχέσεις Ισπανίας – Ισραήλ, κρέμονται από μία κλωστή. Τον Φεβρουάριο, ο Σάντσεθ και ο Ιρλανδός ομόλογός του, Λίο Βαράντκαρ, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει «επειγόντως» εάν το Ισραήλ συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα, ενώ λίγους μήνες πριν το Ισραήλ ανακάλεσε την απεσταλμένη του στη Μαδρίτη για διαβουλεύσεις αφού εξέφρασε την οργή του για τα «εξωφρενικά σχόλια» του Ισπανού πρωθυπουργού σε τηλεοπτική συνέντευξη, στην οποία εξέφρασε «σοβαρές αμφιβολίες» για τη νομιμότητα των ενεργειών του Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Ο Πέδρο Σάντσεθ πάλι ξαναγεννιέται από τις στάχτες του;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα