ΑΘΗΝΑ
12:55
|
05.05.2024
Οι κομμουνιστικές αρχές ανέφεραν ότι 2.700 άτομα κλήθηκαν να καταθέσουν σχετικά με την υπόθεση, ενώ εμπλέκονταν 10 εισαγγελείς και περίπου 200 δικηγόροι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη θανατική ποινή ζήτησαν οι εισαγγελικές αρχές του Βιετνάμ για τη δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Truong My Lan, διευθύντρια και ιδρύτρια μιας εταιρίας-κολοσσού στον τομέα των ακινήτων, αναφορικά τον ρόλο της σε υπόθεση οικονομικής απάτης μέσω δανείων ύψους 41 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε το 2022, στο πλαίσιο μιας εθνικής προσπάθειας καταστολής της διαφθοράς, προκαλώντας την οργή του κόσμου. Εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Ανόι και την πόλη Χο Τσι Μιν μετά τη σύλληψη του Truong My Lan τον Οκτώβριο του 2022.

Οι κομμουνιστικές αρχές ανέφεραν ότι 2.700 άτομα κλήθηκαν να καταθέσουν σχετικά με την υπόθεση, ενώ εμπλέκονταν 10 εισαγγελείς και περίπου 200 δικηγόροι.

Το 2011, επετράπη στη γνωστή επιχειρηματία να προχωρήσει στη συγχώνευση τριών μικρότερων τραπεζών με προβλήματα ρευστότητας, δημιουργώντας την Saigon Commercial Bank.

Ο βιετναμέζικος νόμος απαγορεύει σε κάθε άτομο να κατέχει πάνω από το 5% των μετοχών οποιασδήποτε τράπεζας. Όμως, οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι μέσω εκατοντάδων εταιρειών-βιτρίνα και ανθρώπων που ενεργούσαν ως πληρεξούσιοι της, η Truong My Lan κατείχε στην πραγματικότητα περισσότερο από το 90% της τράπεζας.

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η My Lan διόρισε στη συνέχεια δικούς της ανθρώπους ως διευθυντές και τους διέταξε να εγκρίνουν εκατοντάδες δάνεια στο δίκτυο των εταιρειών-βιτρίνες που έλεγχε. Τα ποσά που λήφθηκαν σε δάνειά της αποτελούσαν το 93% του συνολικού δανεισμού της τράπεζας.

Η Truong My Lan κατηγορείται για υπεξαίρεση μετρητών για πάνω από μια δεκαετία και βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με κατηγορίες όπως δωροδοκία, κατάχρηση εξουσίας και παραβιάσεις του τραπεζικού νόμου. Η 67χρονη επιχειρηματίας είναι παντρεμένη με έναν εξίσου πλούσιο επιχειρηματία από το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος επίσης βρίσκεται αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη, καθώς κατηγορείται ότι έφτιαξε πλαστές αιτήσεις δανείου για ανάληψη χρημάτων από την SCB.

Η ετυμηγορία της απαιτεί να επιστρέψει 25 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που οι εισαγγελείς είπαν ότι ενδέχεται να μην ανακτηθεί ποτέ. Κάποιοι πιστεύουν ότι η θανατική ποινή είναι ο τρόπος που το δικαστήριο προσπαθεί να την ενθαρρύνει να επιστρέψει μερικά από τα δισεκατομμύρια που λείπουν.

Οι συνολικές ζημιές που προκλήθηκαν από την απάτη ανέρχονται σε 25 δισεκατομμύρια ευρώποσό που ισοδυναμεί με το 6% του ΑΕΠ της χώρας το 2023. Η ίδια έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες και κατηγόρησε τους υφισταμένους της για την απάτη.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν η Truong My Lan να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή, από τις αυστηρότερες στη χώρα για μια τέτοια υπόθεση. Οι εισαγγελείς είπαν ότι είχαν κατασχέσει περισσότερα από 1.000 ακίνητα που της ανήκαν, ενώ οι αρχές είπαν ότι τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ που φέρεται να δόθηκαν από αυτήν και ορισμένους τραπεζίτες της SCB κι σε κρατικούς αξιωματούχους αποτελεί τη μεγαλύτερη δωροδοκίας που καταγράφηκε ποτέ στο Βιετνάμ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Αναμένεται το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετίων

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ χαράσσει τον δρόμο της εκεχειρίας

Κάλεσμα στήριξης από τους 46 συλληφθέντες της μοτοπορείας στη Νίκαια

Τούρκος ΥΠΕΞ: Η μουσουλμανική κοινότητα πρέπει να στηρίξει την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα