ΑΘΗΝΑ
15:36
|
30.04.2024
Η συνάντηση του Πάρη με την Ελένη, ο Απόλλωνας με την Κασσάνδρα, ολόκληρο μωσαϊκό δάπεδο, επιγραφές με όνομα πολιτικού, είναι λίγα από τα πολυάριθμα ευρήματα.
Νέες ανακαλύψεις στην Πομπηία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκπληκτικά έργα τέχνης αποκαλύφθηκαν σε μια νέα ανασκαφή στην Πομπηία, την αρχαία ρωμαϊκή πόλη που θάφτηκε μετά από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν, ότι οι τοιχογραφίες είναι από τις καλύτερες που έχουν βρεθεί στα ερείπια της αρχαίας τοποθεσίας.

Μυθικές ελληνικές μορφές όπως η Ελένη της Τροίας απεικονίζονται στους ψηλούς μαύρους τοίχους μιας μεγάλης αίθουσας δεξιώσεων. Το σχεδόν ολοκληρωμένο μωσαϊκό δάπεδο του δωματίου περιλαμβάνει περισσότερες από ένα εκατομμύριο μεμονωμένες λευκές ψηφίδες.

BBC/Tony Jolliffe Το μαύρο δωμάτιο

Ο διευθυντής του πάρκου Δρ. Γκάμπριελ Ζάκτριγκελ παρουσίασε το «μαύρο δωμάτιο» στο BBC την Πέμπτη. Ήταν πιθανό το έντονο χρώμα των τοίχων να επιλέχθηκε για να κρύψει τα αποθέματα καπνού από τις λάμπες που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της διασκέδασης μετά τη δύση του ηλίου.

«Στο αστραφτερό φως, οι τοιχογραφίες θα είχαν σχεδόν ζωντανέψει».

Σχέδιο τοποθεσίας BBC Dig

Κυριαρχούν δύο στημένες τοιχογραφίες:

Στη μια, φαίνεται ο θεός Απόλλωνας να προσπαθεί να αποπλανήσει την Κασσάνδρα. Η απόρριψή της από αυτόν, σύμφωνα με το μύθο, είχε ως αποτέλεσμα να αγνοηθούν οι προφητείες της.

Η τραγική συνέπεια εμφανίζεται στη δεύτερη τοιχογραφία, στην οποία ο Πάρης συναντά την όμορφη Ελένη.

BBC/Tony Jolliffe Μία από τις τοιχογραφίες του «μαύρου δωματίου» που ανακαλύφθηκε στην Πομπηία, δείχνει τον Απόλλωνα να προσπαθεί να αποπλανήσει την ιέρεια Κασσάνδρα

Το μαύρο δωμάτιο είναι ο τελευταίος θησαυρός που αναδύθηκε από την ανασκαφή, η οποία ξεκίνησε πριν από 12 μήνες, μια έρευνα που θα εμφανιστεί σε μια σειρά ντοκιμαντέρ από το BBC και το Lion TV που θα μεταδοθεί τον Απρίλιο.

Ένα ευρύ οικιστικό και εμπορικό τετράγωνο, γνωστό ως «Περιοχή 9», καθαρίζεται από πολλά μέτρα υπερκείμενης ελαφρόπετρας και τέφρας που πέταξε ο Βεζούβιος πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια. Το προσωπικό πρέπει να κινηθεί γρήγορα, για να προστατεύσει τα νέα ευρήματα, απομακρύνοντας ό,τι μπορεί σε μια αποθήκη.

Για τις τοιχογραφίες που πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους, εγχέεται μια κόλλα γύψου στο πίσω μέρος τους για να αποτραπεί η απομάκρυνσή τους από τους τοίχους. Η τοιχοποιία στηρίζεται με σκαλωσιές ενώ έφτιαξαν και προσωρινή στέγη.

Προστασία τοιχογραφίας BBC/Tony Jolliffe

Η αρχισυντηρήτρια Δρ. Ρομπέρτα Πρίσκο προσπάθησε να εμποδίσει την κατάρρευση μιας καμάρας. «Η ευθύνη είναι τεράστια, κοιτάξτε με. Έχουμε πάθος και βαθιά αγάπη για αυτό που κάνουμε, γιατί αυτό που αποκαλύπτουμε και προστατεύουμε είναι για τη χαρά και των μελλοντικών γενεών».

Χάρτης του BBC που δείχνει ανασκαφές στην Πομπηία

Η ομάδα είναι βέβαιη, ότι οι τρεις περιοχές μπορούν να συνδεθούν, φυσικά μέσω των υδραυλικών εγκαταστάσεων και με συγκεκριμένους διαδρόμους, αλλά και ως προς την ιδιοκτησία τους.

Αίθουσα δεξιώσεων BBC/Tony Jolliffe

Η ταυτότητα αυτού του ατόμου υπονοείται σε πολυάριθμες επιγραφές με τα αρχικά “ARV“. Τα γράμματα εμφανίζονται σε τοίχους ακόμα και στις μυλόπετρες του αρτοποιείου.

«Γνωρίζουμε ποιος είναι ο ARV: είναι ο Aulus Rustius Verus», εξήγησε η αρχαιολόγος του πάρκου Δρ. Σόφι Χάι: «Τον γνωρίζουμε από άλλη πολιτική προπαγάνδα στην Πομπηία. Είναι πολιτικός. Είναι υπερπλούσιος. Πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι αυτός που έχει το κομψό σπίτι πίσω από το αρτοποιείο».

Αυτό που είναι ξεκάθαρο, είναι ότι όλα τα ακίνητα βρίσκονταν υπό ανακαίνιση τη στιγμή της έκρηξης. Οι εργάτες όταν προσπάθησαν να διαφύγουν τον κίνδυνο άφησαν τα κεραμίδια της στέγης τακτοποιημένα στοιβαγμένα. Τα δοχεία τους με ασβεστοκονίαμα είναι ακόμα γεμάτα, περιμένοντας να χρησιμοποιηθούν. Τα μυστριά και οι αξίνες τους παραμένουν εκεί, αν και οι ξύλινες λαβές τους έχουν σαπίσει εδώ και καιρό.

Η Δρ. Λία Τραπάνι ψάχνει για ένα από τα χίλια ή περισσότερα κουτιά τεχνουργημάτων στην αποθήκη της και βγάζει έναν κώνο, τιρκουάζ «Είναι το μολύβδινο βάρος από ένα βαρέλι». Ακριβώς όπως οι σημερινοί οικοδόμοι, οι Ρωμαίοι εργάτες θα το χρησιμοποιούσαν για να ευθυγραμμίσουν τις κάθετες επιφάνειες.

Κρατάει τον κώνο ανάμεσα στα δάχτυλά της: «Αν κοιτάξεις προσεκτικά, μπορείς να δεις ότι ένα μικρό κομμάτι ρωμαϊκού σχοινιού είναι ακόμα συνδεδεμένο».

Σειρά BBC/Tony Jolliffe Plumb

Ο Δρ Αλεσάντρο Ρούσο ήταν ο άλλος συνεπικεφαλής αρχαιολόγος στην ανασκαφή. Θέλει να μας δείξει μια τοιχογραφία οροφής που ανακτήθηκε από ένα δωμάτιο. Αυτή έσπασε κατά τη διάρκεια της έκρηξης και τα κομμάτια του ανακτήθηκαν και έχουν τοποθετηθεί, σε στυλ παζλ, σε ένα μεγάλο τραπέζι.

Έχει ψεκάσει τα κομμάτια του γύψου με μια ειδική κόλλα, που κάνει τη λεπτομέρεια και τα ζωηρά χρώματα να ξεπηδούν. Μπορείτε να δείτε τοπία με αιγυπτιακούς χαρακτήρες, τρόφιμα και λουλούδια καθώς και μερικές επιβλητικές θεατρικές μάσκες.

Τοιχογραφία οροφής BBC/Jonathan Amos

Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι που δούλευαν εκεί κρατήθηκαν κλεισμένοι σε άθλιες συνθήκες, ζώντας δίπλα-δίπλα με τα γαϊδούρια που γύριζαν τις μυλόπετρες. Φαίνεται ότι υπήρχε ένα παράθυρο και είχε σιδερένιες ράβδους για να αποτρέψει τη διαφυγή.

Στο αρτοποιείο επίσης ανακαλύφθηκαν σκελετοί. Δύο ενήλικες και ένα παιδί καταπλακώθηκαν από πέτρες που έπεσαν. Η πρόταση είναι ότι μπορεί να ήταν σκλάβοι που είχαν παγιδευτεί και δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από την έκρηξη.

«Όταν ανασκάπτουμε, αναρωτιόμαστε τι κοιτάμε», εξήγησε ο συνεπικεφαλής αρχαιολόγος Δρ Τζενάρο Ιοβίνο.

BBC/Tony Jolliffe Ρωμαϊκή λάμπα

Η σειρά τριών μερών, Pompeii: The New Dig , ξεκινά τη Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 21:00, στο BBC Two και στο BBC iPlayer. Θα είναι διαθέσιμο διεθνώς. Υπάρχει επίσης ένας ιστότοπος του Ανοικτού Πανεπιστημίου που συνδέεται με τη σειρά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σερβιτόροι εναντίον μαγείρων

SAVE ART: Κραυγή απόγνωσης από μαθητές & μαθήτριες του Μουσικού και Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Τον Οκτώβριο του 2024 θα δικαστεί ο Ντεπαρτιέ

«Αρχαιοελληνικό» τσίρκο στην Ακρόπολη με άρωμα… Τσακοπιάκου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα