ΑΘΗΝΑ
00:34
|
01.05.2024
Η σύμβαση που επικαλείται το TIME, δείχνει ότι η Google χρεώνει το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια για την υπηρεσία.
Διαμαρτυρία κατά της συνεργασίας Ισραήλ-Google στο Σαν Φρανσίσκο, στις 14 Δεκεμβρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη στενή συνεργασία μεταξύ του τεχνολογικού κολοσσού Google και του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, αποκαλύπτει ρεπορτάζ του περιοδικού TIME, το οποίο υποστηρίζει πως έχει στην κατοχή του αντίγραφο σύμβασης, για την παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και τεχνητής νοημοσύνης, προς εξυπηρέτηση του υπουργείου.

Μάλιστα, η τεχνολογική εταιρία- κολοσσός φαίνεται να ζήτησε«εμβάθυνση της συνεργασίας» της με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έχει τη δική του «ζώνη προσγείωσης» στο Google Cloud-, που του δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα και να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης.

Το περιοδικό υποστηρίζει πως έλαβε ένα προσχέδιο σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών, με ημερομηνία 27 Μαρτίου του 2024, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο ζήτησε βοήθεια από την Google για να επεκτείνει την πρόσβασή του στο Google Cloud, επιδιώκοντας να επιτρέψει σε «πολλαπλές μονάδες» να έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες αυτοματισμού.

Η σύμβαση που επικαλείται το TIME, δείχνει ότι η Google χρεώνει το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια για τη συμβουλευτική αυτή υπηρεσία.

Αν και η σύμβαση που έχει στη διάθεσή του το TIME δεν φέρει υπογραφές της Google ή του Υπουργείου Άμυνας, στις 27 Μαρτίου, υπάλληλος της εταιρίας που ζητούσε ένα αντίγραφο της σύμβασης, σχολίασε ότι οι υπογραφές «θα ολοκληρωθούν εκτός σύνδεσης, καθώς πρόκειται για συμφωνία Ισραήλ/Nimbus».

Μάλιστα, σύμφωνα με την σύμβαση, η Google έδωσε στο υπουργείο έκπτωση 15% στην αρχική τιμή των αμοιβών παροχής συμβουλών, στο πλαίσιο του «Nimbus».

Το «Project Nimbus» είναι μια αμφιλεγόμενη συμφωνία υπολογιστικού νέφους και τεχνητής νοημοσύνης, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και δύο εταιρειών τεχνολογίας: της Google και της Amazon

Αναφορές στον ισραηλινό Τύπο είχαν σημειώσει στο παρελθόν ότι η Google και η Amazon απαγορεύεται να εμποδίσουν συγκεκριμένες υπηρεσίες του ισραηλινού κράτους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία τους ,στο πλαίσιο του «Project Nimbus».

«Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται η ύπαρξη σύμβασης που δείχνει ότι το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ είναι πελάτης του Google Cloud», συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Η Google ανέφερε πρόσφατα ότι το έργο της για την ισραηλινή κυβέρνηση αφορά κυρίως πολιτικούς σκοπούς. «Είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι η σύμβαση Nimbus αφορά φόρτο εργασίας που εκτελείται στην εμπορική μας πλατφόρμα από υπουργεία της ισραηλινής κυβέρνησης όπως τα οικονομικά, η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές και η εκπαίδευση», δήλωσε στο TIME εκπρόσωπος της Google για προηγούμενο άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 8 Απριλίου.

«Η δουλειά μας δεν αφορά εξαιρετικά ευαίσθητους ή διαβαθμισμένους στρατιωτικούς σκοπούς που σχετίζονται με όπλα ή υπηρεσίες πληροφοριών», υποστήριξε.

Σε επαφή του περιοδικού με τη Google, σχετικά με τη σύμβαση του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η είδηση ​​έρχεται μετά από πρόσφατες αναφορές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι ο στρατός της χώρας, που ελέγχεται από το Υπουργείο Άμυνας, χρησιμοποιεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να επιλέξει στόχους για αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ένα τέτοιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης πιθανότατα θα απαιτούσε υποδομή υπολογιστικού νέφους για να λειτουργήσει. Το συμβόλαιο της Google που είδε το TIME δεν διευκρινίζει για ποιες στρατιωτικές εφαρμογές -εάν υπάρχουν- το Υπουργείο Άμυνας χρησιμοποιεί το Google Cloud και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η τεχνολογία Google Cloud χρησιμοποιείται για σκοπούς στόχευσης.

Ωστόσο, οι υπάλληλοι της Google που μίλησαν με το TIME είπαν ότι η εταιρεία έχει ελάχιστη ικανότητα να παρακολουθεί τι κάνουν οι πελάτες, ιδιαίτερα κυρίαρχα κράτη όπως το Ισραήλ, με την υπηρεσία της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα