ΑΘΗΝΑ
05:01
|
02.05.2024
Ιρανικές πηγές αναφέρουν ότι η Τεχεράνη ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι θα απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση με τρόπο που αποσκοπεί στην αποφυγή μεγαλύτερης κλιμάκωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προειδοποίηση προς τους υπαλλήλους τους εξέδωσαν οι ΗΠΑ να περιορίσουν τα ταξίδια τους στο Ισραήλυπό τον φόβο επίθεσης από το Ιράν, ως απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Wall Street Journal, η οποία επικαλείται πηγή που γνωρίζει το ζήτημα, το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια άμεση επίθεση από το Ιράν στο νότιο ή βόρειο Ισραήλ τις επόμενες 24 με 48 ώρες. Πρόσωπο που ενημερώθηκε από την ιρανική ηγεσία, ωστόσο, είπε ότι ενώ συζητούνται σχέδια για επίθεση, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένονται αντίποινα του Ιράν κατά ισραηλινών ή αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, αμερικανικές πληροφορίες επισημαίνουν τώρα ότι το Ιράν επικεντρώνεται σε αντίποινα «πιθανώς σε ισραηλινό έδαφος» και όχι σε αμερικανικά ή ισραηλινά συμφέροντα, αλλού στη Μέση Ανατολή.

«Με μεγάλη προσοχή, οι κυβερνητικοί υπάλληλοι των ΗΠΑ και τα μέλη των οικογενειών τους περιορίζονται από προσωπικά ταξίδια εκτός της ευρύτερης περιοχής του Τελ Αβίβ,[συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Herzliya, Netanya και Even Yehuda], της Ιερουσαλήμ και της Be’er Sheva μέχρι νεωτέρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία.

«Το κυβερνητικό προσωπικό των ΗΠΑ έχει εξουσιοδότηση να διέρχεται μεταξύ αυτών των τριών περιοχών για προσωπικά ταξίδια», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται πως ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί», λέγοντας ότι το πλήγμα στο ιρανικό προξενείο ισοδυναμεί με επίθεση σε ιρανικό έδαφος.

Απομακρύνει τους διπλωμάτες της η Γαλλία

Η Γαλλία προειδοποίησε τους πολίτες της να «αποφεύγουν απολύτως τα ταξίδια τις επόμενες ημέρες σε Ιράν, Λίβανο, Ισραήλ και Παλαιστινιακά εδάφη», δήλωσαν πηγές από το περιβάλλον του υπουργού Εξωτερικών στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Κατά την διάρκεια εκτάκτου συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ, ζήτησε επίσης την εκκένωση των οικογενειών των Γάλλων διπλωματών στο Ιράν και την αποφυγή αποστολής Γάλλων δημοσίων υπαλλήλων σε αποστολές στις αναφερθείσες χώρες.

Το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει ανηλεώς τη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ έχει επίσης εντείνει τις επιθέσεις κατά του ιρανικού προσωπικού και των συμμάχων στη Συρία αλλά και στον Λίβανο, όπου υπάρχουν σχεδόν καθημερινά ανταλλαγές πυρών με τους μαχητές της Χεζμπολάχ.

«Η Τεχεράνη δεν θα ενεργήσει βιαστικά»

Μιλώντας στο Reuters, ιρανικές πηγές υποστήριξαν ότι το Ιράν ενημέρωσε την Ουάσιγκτον ότι θα απαντήσει στην επίθεση του Ισραήλ με τρόπο που αποσκοπεί στην αποφυγή μεγαλύτερης κλιμάκωσης του πολέμου και δεν θα ενεργήσει βιαστικά, καθώς η Τεχεράνη πιέζει τις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκεχειρίας στη Γάζα.

Το μήνυμα του Ιράν στην Ουάσιγκτον μεταφέρθηκε από τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης την Κυριακή στο Ομάν, το οποίο συχνά ενεργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τις πηγές του μέσου.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει οποιαδήποτε τέτοιου είδους επικοινωνία με το Ιράν, ανέφερε όμως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενημερώσει το Ιράν ότι δεν συμμετείχαν στην επίθεση στην πρεσβεία.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα