ΑΘΗΝΑ
11:21
|
30.04.2024
Από τη μία, ο Μπάιντεν δεν συμφωνεί με τις τακτικές του Νετανιάχου, από την άλλη δίνει δέσμευση για την προστασία του Ισραήλ!
Μπάιντεν-Νετανιάχου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στο Ισραήλ «σιδηρά» υποστήριξη των ΗΠΑ εν μέσω φόβων, ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να εξαπολύσει αντίποινα για μια επίθεση που σκότωσε ανώτερους Ιρανούς στρατιωτικούς.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε, ότι το Ιράν απειλεί να εξαπολύσει «ισχυρή επίθεση» αφού το Ισραήλ έπληξε το ιρανικό προξενείο στη Συρία πριν από 10 ημέρες.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ».

Νωρίτερα την Τετάρτη (10/4), ο ηγέτης του Ιράν δήλωσε, ότι η ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό ισοδυναμεί με επίθεση στο ίδιο το Ιράν: «Όταν επιτέθηκαν στην περιοχή του προξενείου μας, ήταν σαν να επιτέθηκαν στο έδαφός μας», τόνισε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε τηλεοπτική ομιλία του: «Το κακό καθεστώς πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί».

Δεν είναι ακόμη σαφές ποια μορφή θα έχει η επίθεση αντιποίνων. Εάν το Ιράν χτυπήσει απευθείας το Ισραήλ θα κινδυνεύσει μια ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης, και οι αναλυτές λένε ότι το Ιράν δεν έχει τη στρατιωτική ικανότητα για μια σημαντική σύγκρουση.

Μια πιθανή εναλλακτική, είναι μια επίθεση μέσω ενός ιρανικού αντιπροσώπου όπως η Χεζμπολάχ, η οποία συχνά πραγματοποιεί μικρότερα πλήγματα στο Ισραήλ από τον γειτονικό Λίβανο. Την Κυριακή (7/4), ένας Ιρανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι οι πρεσβείες του Ισραήλ «δεν είναι πλέον ασφαλείς», υποδηλώνοντας ότι ένα κτίριο προξενείου θα μπορούσε να είναι πιθανός στόχος.

Οι ειδικοί έχουν προτείνει επίσης, ότι το Ιράν θα μπορούσε να στοχεύσει το Ισραήλ με μια κυβερνοεπίθεση.

13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση της 1ης Απριλίου στο κτίριο του ιρανικού προξενείου, μεταξύ των οποίων και ανώτεροι Ιρανοί στρατιωτικοί ηγέτες. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά ευρέως θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού τις τελευταίες ημέρες. Οι δηλώσεις του Μπάιντεν έγιναν τη στιγμή, που μιλούσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη (10/4) στο πλευρό του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα.

«Όπως είπα στον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι αυτών των απειλών από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του είναι «σιδερένια»-επιτρέψτε μου να το πω ξανά, σιδερένια».

Τα σχόλιά του έρχονται μία ημέρα αφότου ο Μπάιντεν, σε συνέντευξή του, ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και είπε ότι διαφωνεί με την πολεμική στρατηγική του Νετανιάχου.

«Νομίζω ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Δεν συμφωνώ με την προσέγγισή του», είχε πει σε συνέντευξή του στην Univision.

Έρχεται επίσης σχεδόν μια εβδομάδα μετά από ένα τεταμένο τηλεφώνημα μεταξύ Μπάιντεν-Νετανιάχου στον απόηχο της δολοφονίας από το Ισραήλ επτά εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να στείλουν ένα μήνυμα στους Ιρανούς ότι, παρά τις διαφορές απόψεων μεταξύ Μπάιντεν-Νετανιάχου, οποιαδήποτε επίθεση στο Ισραήλ θα συναντήσει επιθετική απάντηση των ΗΠΑ.

Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις, οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, του Κατάρ και του Ιράκ μίλησαν με τον Ιρανό ομόλογό τους αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Axios. Οι υπουργοί κλήθηκαν να μεταφέρουν ένα μήνυμα από τον ανώτερο σύμβουλο του Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκουρκ, σχετικά με την ανάγκη αποκλιμάκωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Την αποπομπή του Βαρτζόπουλου από κυβέρνηση και Κ.Ο. ζήτησε ο Κασσελάκης

Ρωσικό «δάκτυλο» βλέπουν οι Εσθονοί για τη διατάραξη σήματος GPS στο Τάρτο

Ως 18 ετών ήταν το 24% των αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε. το 2023

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα