ΑΘΗΝΑ
11:22
|
02.05.2024
Στη σφοδρότερη έως τώρα κριτική τους οι ΗΠΑ αμφισβητούν την προσέγγιση του Ισραήλ, αλλά αρνούνται πως διεξάγεται γενοκτονία.
Ζήτησε κατάπαυση του πυρός και πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εκτίμηση ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κάνει «λάθος» χειρισμούς όσο αφορά στο θέμα της Γάζας, εξέφρασε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, στη σφοδρότερη έως τώρα κριτική του προς τον σημαντικό σύμμαχό του στη Μέση Ανατολή.

«Νομίζω ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Δεν συμφωνώ με την προσέγγισή του», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στο Univision, ένα ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε αργά την Τρίτη όταν ρωτήθηκε εάν ο Νετανιάχου βάζει τη δική του πολιτική επιβίωση πάνω από τα εθνικά συμφέροντα του Ισραήλ.

«Αυτό που ζητώ είναι οι Ισραηλινοί να ζητήσουν απλώς κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν για τις επόμενες έξι, οκτώ εβδομάδες, πλήρη πρόσβαση σε όλα τα τρόφιμα και τα φάρμακα που εισέρχονται στη χώρα», είπε, χαρακτηρίζοντας «εξωφρενικό» το πρόσφατο χτύπημα της αυτοκινητοπομπής της αμερικανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) στη Γάζα, που είχε σαν συνέπεια τον θάνατο επτά ατόμων.

«Έχω μιλήσει σε όλους, από τους Σαουδάραβες μέχρι τους Ιορδανούς και τους Αιγύπτιους. Είναι έτοιμοι να μεταφέρουν προμήθειες στη Γάζα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην καλυφθούν οι ιατρικές και διατροφικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Πρέπει να γίνει τώρα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την ίδια ώρα και ενώ η διεθνής πίεση για εκεχειρία μετά από έξι μήνες πολέμου εντείνεται και οι συνομιλίες βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε αδιέξοδο, ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον πόλεμο, ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα στο Ισραήλ.

Σε κατάθεση ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, χθες Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, απέρριψε και πάλι κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στον πολιορκημένο θύλακα. «Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι διεξάγεται γενοκτονία», τόνισε.

Από την πλευρά του, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, μαζί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι η Γάζα χρειάζεται περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια.

Τέλος, και παρότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ αποφάσισε ημερομηνία για την προγραμματισμένη χερσαία εισβολή στη Ράφα στη νότια Γάζα, ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ενημερωθεί για την απόφαση και ότι αναμένεται να συναντηθεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους την επόμενη εβδομάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα