ΑΘΗΝΑ
19:59
|
30.04.2024
Παρά τη φαινομενική αντίθεσή τους στην επικείμενη χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, οι ΗΠΑ υπερασπίστηκαν τις μεταφορές όπλων προς στο Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινοί αξιωματούχοι συμφώνησαν να λάβουν υπόψη τις «ανησυχίες» των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με την επικείμενη εισβολή του στρατού στη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες είχαν μια «εποικοδομητική συμφωνία για την Ράφα», γράφει η σημερινή ανακοίνωση, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν οι συνομιλίες θα ωθήσουν το Ισραήλ να καθυστερήσει ή να ακυρώσει την προγραμματισμένη του επίθεση στην πλέον πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της νότιας Λωρίδας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο.

Η πόλη, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο, φιλοξενεί περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει εκτοπιστεί από τα σπίτια τους λόγω της ισραηλινής επίθεσης. Η Ράφα είναι επίσης η κύρια είσοδος για την περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στον πολιορκημένο θύλακα.

Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες και ανώτεροι εκπρόσωποι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, και του Ισραηλινού ομόλογού του, Τζάτσι Χανέγκμπι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Η αμερικανική πλευρά εξέφρασε τις ανησυχίες της για διάφορους από τους τρόπους δράσης στη Ράφα. Η ισραηλινή πλευρά συμφώνησε να λάβει υπόψη αυτές τις ανησυχίες και να προχωρήσει σε σχετικές συζητήσεις με εμπειρογνώμονες», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι θα διεξαχθούν περαιτέρω συζητήσεις επί του θέματος, συμπεριλαμβανομένης μιας άλλης συνάντησης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οι συνομιλίες της Δευτέρας είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον περασμένο μήνα, αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ακύρωσε την αποστολή αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζητούσε κατάπαυση του πυρός, στο οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν άσκησε βέτο.

Συνέχεται η αποστολή όπλων στο Ισραήλ

Παρά  τις αυξανόμενες ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας και την φαινομενική αντίθεσή τους στην επικείμενη χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, οι ΗΠΑ υπερασπίστηκαν τις μεταφορές όπλων προς στο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, ρωτήθηκε τη Δευτέρα εάν οι πρόσφατες μεταφορές όπλων, που περιελάμβαναν μαχητικά αεροσκάφη και βόμβες 900 κιλών, έπληξαν την «αξιοπιστία» και την «ειλικρίνεια» των δηλώσεων των ΗΠΑ, αναφορικά με την ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό. Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι ότι θέλουμε να δούμε το Ισραήλ να κάνει ότι μπορεί για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι πρέπει να λειτουργούν ανά πάσα στιγμή σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», είπε ο Μίλερ.

«Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη δέσμευση που έχουν αναλάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δέχεται επικρίσεις για την πολιτική της να εξοπλίζει το Ισραήλ, η οποία -σύμφωνα με τους επικριτές- παραβιάζει τους νόμους των ΗΠΑ που απαγορεύουν τη στρατιωτική βοήθεια και τις πωλήσεις όπλων σε χώρες που παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η Washington Post ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ είχαν εγκρίνει τη μεταφορά όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων βομβών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Ο Πέδρο Σάντσεθ πάλι ξαναγεννιέται από τις στάχτες του;

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα