ΑΘΗΝΑ
20:44
|
01.05.2024
«Δεν πρέπει να αφήσουμε το Σουδάν να μετατραπεί σε ξεχασμένη κρίση», λένε οι Γάλλοι διοργανωτές της διάσκεψης.
Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της σύρραξης στο Σουδάν, ξεκινά διεθνής σύνοδος για την κρίση στο Παρίσι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 15 Απριλίου στο Παρίσι διεθνής σύνοδος για το Σουδάν, ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα της Αφρικής, με την ελπίδα να υπάρξει «αφύπνιση» της διεθνούς κοινότητας για αυτήν την «ξεχασμένη κρίση», που έχει καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες κι ενέχει μείζονες γεωπολιτικούς κινδύνους.

Η σύνοδος, στην οποία συμπροεδρεύει η Γερμανία, θα έχει πολιτική πτυχή, με συμμετοχή σε επίπεδο υπουργών, προκειμένου να αναζητηθεί πόρτα εξόδου από την κρίση, ανθρωπιστική πτυχή, με σκοπό να εξασφαλιστούν δωρεές και εγγυήσεις για τη μαζική διανομή βοήθειας στη χώρα στο Κέρας της Αφρικής, ενώ θα συμπεριλάβει επίσης συνάντηση με τη συμμετοχή περίπου σαράντα μελών της σουδανικής κοινωνίας των πολιτών.

Σκοπός είναι το Σουδάν να επιστρέψει στο επίκεντρο της προσοχής, «στην κορυφή της ατζέντας», εξήγησε ο Κριστόφ Λεμουάν, αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. «Δεν πρέπει να αφήσουμε το Σουδάν να μετατραπεί σε ξεχασμένη κρίση». «Η διεθνής προσοχή είναι επικεντρωμένη περισσότερο στη Γάζα και στην Ουκρανία παρά στο Σουδάν», επιμένει το Κε ντ’ Ορσέ, κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστική, αλλά και γεωπολιτική κρίση» και «απολύτως μείζονα κίνδυνο» η χώρα να διαλυθεί, πυροδοτώντας «αποσταθεροποίηση σε όλο το Κέρας».

Ο πόλεμος στο Σουδάν ξέσπασε τη 15η Απριλίου 2023 ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στον αρχηγό του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν κι αυτές του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, άλλοτε υπαρχηγού του και επικεφαλής των επίφοβων παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Η ένοπλη σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους κι έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή. Πάνω από 3,4 εκατ. άνθρωποι έχουν «επείγουσα» ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια στο Τσαντ, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δράση κατά της Πείνας (Action contre la faim, ACF), εξαιτίας της μαζικής προσέλευσης προσφύγων από το Σουδάν.

«Οι άμαχοι υποφέρουν από την πείνα, τη μαζική σεξουαλική βία, την εθνοφυλετική βία μεγάλης κλίμακας, τις εκτελέσεις (…) Μολαταύτα ο κόσμος συνεχίζει να κοιτάει αλλού», σχολίασε με απελπισία ο Γουίλ Κάρτερ, ο διευθυντής του τμήματος του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC) που είναι αρμόδιο για το Σουδάν.

Η σύρραξη έχει αναγκάσει 1,8 εκατ. Σουδανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα τους κι έχει μετατρέψει άλλους 6,7 εκατ. άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα