ΑΘΗΝΑ
13:53
|
30.04.2024
Πλέον, το κρατικό κανάλι της Ιταλίας θα μεταδίδει τις πολιτικές συγκεντρώσεις των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, εν όψει των ευρωεκλογών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλήθηκε να διερευνήσει τις καταγγελίες του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, αναφορικά με προσπάθειες της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας να μετατρέψει τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Rai σε προεκλογικό «μεγάφωνο» των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, πριν από τις ευρωεκλογές.

Το αίτημα για διερεύνηση ήρθε αφού η εποπτική επιτροπή του ιταλικού κοινοβουλίου για την Rai ενέκρινε ένα μέτρο που επιτρέπει στο ειδησεογραφικό κανάλι του τηλεοπτικού σταθμού να μεταδίδει πλήρως και χωρίς δημοσιογραφική διαμεσολάβηση τις πολιτικές συγκεντρώσεις των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Η Ιταλική Ρυθμιστική Αρχή Επικοινωνιών (Agcom) απέρριψε ήδη ένα αίτημα πολιτικών του κόμματος της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας, και της Λέγκα, να επιτρέψουν στους υπουργούς απεριόριστο τηλεοπτικό χρόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, για να συζητήσουν τα «θεσμικά και την κυβερνητική δραστηριότητα».

Ωστόσο, τα μέλη της κυβέρνησης θα εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται στον αέρα κατά τη διάρκεια περιορισμένων χρονοθυρίδων, γεγονός που οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους υπουργούς για προεκλογικούς λόγους.

«Η Μελόνι θέλει να μετατρέψει τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης σε κανάλια προπαγάνδας, χωρίς περιορισμούς για τα κυβερνητικά κόμματα», δήλωσε στον Guardian ο Bas Eickhout, υποψήφιος στις εκλογές των Ευρωπαίων Πρασίνων.

«Ο ελεύθερος και ανεξάρτητος Τύπος είναι προϋπόθεση για δίκαιες και ελεύθερες εκλογές. Αυτές οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μελόνι, η οποία περιλαμβάνει ένα μέλος [Forza Italia] του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπονομεύουν την ελευθερία του Τύπου και τη δίκαιη εκλογική διαδικασία».

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, οι παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων στα τρία κύρια τηλεοπτικά κανάλια της Rai διάβασαν την περασμένη εβδομάδα μια δήλωση του συνδικάτου δημοσιογράφων, Usigrai, που καταδίκαζε τη διοίκηση της Μελόνι, διότι «μετέτρεψε την Rai σε κυβερνητικό μεγάφωνο».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κριμαία: Καταρρίφθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS

Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός ως μια διδακτική ιστορία

Νέα Αριστερά για Βαρτζόπουλο: Η ΝΔ συνεχίζει να προωθεί τον ακροδεξιό λόγο

Σερβιτόροι εναντίον μαγείρων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα