ΑΘΗΝΑ
15:45
|
21.06.2024
«Εκτεθειμένη και υπόλογη» η κυβέρνηση για τη διαρροή δεδομένων, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 140 απόδημοι έχουν καταθέσει ατομικές ή και κοινές αγωγές κατά του υπουργείου Εσωτερικών, ύστερα από την διαρροή προσωπικών δεδομένων τους, η οποία έγινε γνωστή όταν η πρώην ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, χρησιμοποίησε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την προεκλογική της εκστρατεία.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται πως παραδέχεται εγγράφως παρανομία, σύμφωνα με  επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο «Στάικος and Partners», το οποίο έχει καταθέσει ομαδικές αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, εκ μέρους των αποδήμων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου, το υπουργείο Εσωτερικών «δηλώνει έμμεσα, για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο, ότι η επεξεργασία του συγκεκριμένου προσωπικού δεδομένου (σ.σ.: e-mail εκλογέα) από τρίτους είναι πέραν του σκοπού που προβλέπει ο ΓΚΠΔ αλλά και η εκλογική νομοθεσία, την οποία το ίδιο επικαλείται, και συνεπακόλουθα είναι παράνομη».

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο δικηγόρος των εναγόντων, Βασίλης Σωτηρόπουλος, «οι απόδημοι που έχουν στραφεί κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, διεκδικούν την χρηματική ικανοποίησή τους λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν, χωρίς καν το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι σήμερα, ένα μήνα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου να έχει δώσει οδηγίες αυτοπροστασίας για όσα άτομα είναι θύματα της συγκεκριμένης διαρροής».

Μεταξύ άλλων, ο δικηγόρων των 140 αποδήμων αναφέρει ότι, «το συνολικό ποσό που έχει αξιωθεί μέχρι στιγμής για την ηθική βλάβη ανέρχεται στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα διοικητικά δικαστήρια όταν επιδικάζουν αποζημιώσεις υπέρ πολιτών, στην συνέχεια κινούν και την σχετική διαδικασία προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό των δαπανών αυτών στα υπαίτια φυσικά πρόσωπα».

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτεθειμένη και υπόλογη η κυβέρνηση για τη διαρροή

Απαντήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την αποκάλυψη ότι το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχτηκε έμμεσα για πρώτη φορά ότι υπήρξε παρανομία σχετικά με το «σκάνδαλο Ασημακοπούλου», ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει, «εκτεθειμένη και υπόλογη εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, για την υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων και την παράνομη χρήση τους από την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μέσω της Νέας Δημοκρατίας».

«Η σημερινή αποκάλυψη καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει να ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση για την υπεξαίρεση των προσωπικών δεδομένων και τη χρήση τους από τα κομματικά στελέχη. Αναμένουμε ακόμη να μάθουμε ποιοι άλλοι έγιναν αποδέκτες των προσωπικών στοιχείων των αποδήμων. Και ρωτάμε ξανά: Η κυρία Κεραμέως δεν γνωρίζει τι γίνεται στο υπουργείο της; Οι δικές της ευθύνες θα διερευνηθούν;» διερωτάται με νόημα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σλοβακία: Υπόλογη για προδοσία η προηγούμενη κυβέρνηση για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Έτσι θα είναι το (Euro)pride κι άμα γουστάρετε!

ΑΚΕΛ: Tο συμφέρον της Κύπρου επιτάσσει καμιά εμπλοκή στον ισραηλινό πόλεμο

Επιτροπή ΟΗΕ: Στοχοποίηση αμάχων, εξόντωση και σεξουαλική βία κατά Παλαιστινίων, διαπράττει το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα