ΑΘΗΝΑ
21:38
|
01.05.2024
Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αναπτύσσουν τεχνολογίες για την ανίχνευση της εγκεφαλικής δραστηριότητας των καταναλωτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Τζάρεντ Πόλις, υπέγραψε την Τετάρτη σε νόμο το πρώτο μέτρο που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ, με στόχο την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών που συλλέγονται από τα εγκεφαλικά τους κύματα.

Η ψήφιση του νόμου έρχεται τη στιγμή που μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας – συμπεριλαμβανομένης της μητρικής εταιρείας του Facebook και του Instagram, Meta Platforms, αλλά και της Neuralink του Ίλον Μάσκ, αναπτύσσουν τεχνολογία που μπορεί να ανιχνεύσει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου των καταναλωτών και στη συνέχεια να τη θέσει σε εμπορική χρήση.

Τα δεδομένα που συλλέγονται προσφέρουν πολυάριθμες δυνατότητες στις εν λόγω εταιρίες, όπως την καλύτερη στόχευση διαφημίσεων, την εκμετάλλευση της ανθρώπινης διάθεσης για την πώληση περισσότερων αγαθών, κ.α.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου δήλωσαν πως η προστασία των δεδομένων είναι πλέον απαραίτητη, καθώς οι εξελίξεις στη νευροτεχνολογία καθιστούν τη σάρωση, την ανάλυση και την πώληση δεδομένων όλο και πιο δυνατή- και πιο κερδοφόρα.

Η εκπρόσωπος της πολιτείας και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κάθι Κιπ, δήλωσε ότι ενώ οι εξελίξεις στον τομέα της νευροτεχνολογίας υπόσχονται βελτίωση της ποιότητας της ζωής πολλών ανθρώπων, «πρέπει να παρέχουμε ένα σαφές πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των κατοίκων του Κολοράντο από τη χρήση [των δεδομένων] τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ενώ θα συνεχίσει να επιτρέπεται η ανάπτυξη αυτών των νέων τεχνολογιών».

Ο γερουσιαστής Κέβιν Πριόλα, ένας ακόμη υποστηρικτής του νομοσχεδίου, είπε ότι η νευροτεχνολογία «δεν περιορίζεται πλέον σε ιατρικά ή ερευνητικά περιβάλλοντα», αλλά και στην πώληση καταναλωτικών προϊόντων, όπου η βιομηχανία «μπορεί επί του παρόντος να λειτουργεί χωρίς κανονισμούς, πρότυπα προστασίας δεδομένων ή ηθικούς περιορισμούς».

Το Ίδρυμα Neurorights, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί την ηθική ανάπτυξη της νευροτεχνολογίας, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο του Κολοράντο, το οποίο υποστήριξε, ήταν το πρώτο του είδους του στις ΗΠΑ.

Ο νόμος του Κολοράντο επισημαίνει ότι οι νευροτεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε κλινικό περιβάλλον καλύπτονται ήδη από τους νόμους περί ιατρικού απορρήτου, επομένως το νέο μέτρο στοχεύει σε καταναλωτικά προϊόντα που διατίθενται εκτός ιατρικού πλαισίου.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε πέρυσι μελέτες σε ανθρώπους για τα εμφυτεύματα εγκεφάλου της εταιρίας Neuralink, τα οποία είχαν δοκιμαστεί σε ζώα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα