ΑΘΗΝΑ
05:50
|
04.05.2024
Η Φινλανδία ετοιμάζει νομοθεσία που θα επιτρέπει στους συνοριοφύλακες να αρνούνται την είσοδο στους αιτούντες άσυλο που καταφθάνουν από τη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη φύλαξη των συνόρων με την Ρωσία ζήτησε σήμερα, Παρασκευή, ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Πέτρι Όρπο, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, προωθώντας μετανάστες στο έδαφος της χώρας-μέλος.

Η Φινλανδία πέρυσι έκλεισε τα σύνορά της με τη Ρωσία, κάνοντας λόγο για «ρωσική υποκινούμενες» αυξημένες ροές μεταναστών από χώρες όπως η Συρία και η Σομαλία, μια κατηγορία που το Κρεμλίνο αρνείται.

«Ετοιμάζουμε τη δική μας νομοθεσία, αλλά χρειαζόμαστε επίσης μέτρα από την Ε.Ε.», δήλωσε ο Όρπο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, μετά την επίσκεψή του στα σύνορα της Φινλανδίας μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Πολωνίας και της Λιθουανίας στα σύνορά τους με τη Λευκορωσία, η φινλανδική κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθεσία που θα επιτρέπει στους συνοριοφύλακές της να αρνούνται την είσοδο στους αιτούντες άσυλο που καταφθάνουν από τη Ρωσία.

Από μεριάς της, η φον ντερ Λάιεν συμφώνησε με το αίτημα του Φινλανδού πρωθυπουργού, δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι μια χώρα εκμεταλλεύεται φτωχούς ανθρώπους για να ασκήσει πίεση σε μια άλλη χώρα, πράγμα που αποτελεί σαφές ζήτημα ασφάλειας», δήλωσε.

«Τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των μεταναστών από τη Ρωσία πρέπει να επιτυγχάνουν έναν ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ της προστασίας της ασφάλειας των συνόρων και των διεθνών υποχρεώσεων», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα