ΑΘΗΝΑ
23:11
|
03.05.2024
Η Ρωσία δήλωσε την Κυριακή ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα καταλήξει σε ταπείνωση όπως οι συγκρούσεις στο Βιετνάμ ή στο Αφγανιστάν.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα παρευρίσκονται σε ετήσια συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, Ρωσία, 18 Ιανουαρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία δήλωσε την Κυριακή ότι η υποστήριξη των νομοθετών των ΗΠΑ για επιπλέον βοήθεια 60,84 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία έδειξε ότι η Ουάσιγκτον βυθίζεται πολύ βαθύτερα σε έναν υβριδικό πόλεμο κατά της Μόσχας που θα καταλήξει σε ταπείνωση όπως οι συγκρούσεις στο Βιετνάμ ή στο Αφγανιστάν.

Η πλήρους κλίμακας εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία το 2022 έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την Κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, σύμφωνα με Ρώσους και Αμερικανούς διπλωμάτες.

Το Σάββατο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε με ευρεία δικομματική υποστήριξη ένα νομοθετικό πακέτο 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρέχει βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, μετά τις πικρές αντιρρήσεις ορισμένων ακροδεξιών Ρεπουμπλικανών.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν η Ουκρανία «να πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», μεταξύ άλλων με επιθέσεις σε ρωσικά κυρίαρχα εδάφη και αμάχους.

«Η ολοένα και βαθύτερη βύθιση της Ουάσιγκτον στον υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας θα μετατραπεί σε ένα ηχηρό και ταπεινωτικό φιάσκο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως το Βιετνάμ και το Αφγανιστάν», είπε η Ζαχάροβα.

Η Ρωσία, είπε, θα δώσει «μια άνευ όρων και αποφασιστική απάντηση» στην κίνηση των ΗΠΑ να εμπλακούν περισσότερο στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπερνς, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι χωρίς περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει στο πεδίο της μάχης, αλλά ότι με την υποστήριξη οι δυνάμεις του Κιέβου θα μπορούσαν να κρατήσουν τον εαυτό τους φέτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής δικών τους ή άλλων στρατευμάτων μελών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, η οποία διεξάγει πόλεμο πυροβολικού και drone με τη Ρωσία κατά μήκος ενός βαριά οχυρωμένου μετώπου 1.000 χιλιομέτρων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν περισσότερους από 58.000 στρατιωτικούς στον πόλεμο του Βιετνάμ το 1955-75, ο οποίος έληξε με τη νίκη του κομμουνιστικού Βορείου Βιετνάμ και την κατάληψη του Νότου, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν.

Στον πόλεμο του 2001-2021 στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ ανέφεραν 2.459 νεκρούς και περισσότερους από 20.000 τραυματίες στη σύγκρουση που έληξε με την αποχώρηση των δυνάμεων του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και την επιστροφή στην εξουσία του ισλαμικού κινήματος των Ταλιμπάν.

Η Σοβιετική Ένωση έχασε 14.453 άτομα στον πόλεμο του 1979-1989 στο Αφγανιστάν. Οι θάνατοι αμάχων και στους δύο πολέμους στο Αφγανιστάν ήταν τεράστιοι.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Η Ρωσία ελέγχει τώρα περίπου το 18% της Ουκρανίας – στα ανατολικά και νότια του γείτονά της – και κερδίζει σταδιακά έδαφος μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου το 2023 να κάνει οποιαδήποτε σοβαρή εισβολή εναντίον ρωσικών στρατευμάτων κρυμμένα πίσω από ναρκοπέδια που περιπολούνταν από drones και φρουρούνται από βαρύ πυροβολικό.

Η Ουκρανία ικετεύει εδώ και μήνες τις Ηνωμένες Πολιτείες να απελευθερώσουν περισσότερα χρήματα και όπλα για να τη βοηθήσουν να πολεμήσει, αν και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι η βοήθεια των ΗΠΑ δεν θα αλλάξει την τελική πορεία του πολέμου.

Η Ζαχάροβα είπε ότι οι απλοί Ουκρανοί «οδηγούνταν με τη βία στη σφαγή ως “τροφή για τα κανόνια”», αλλά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν στοιχηματίζουν πλέον σε μια ουκρανική νίκη εναντίον της Ρωσίας. Η Ουάσιγκτον, είπε, ελπίζει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αντέξει μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοεμβριο.

Το νομοθετικό πακέτο των ΗΠΑ περιλαμβάνει μέτρα που θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να δεσμεύσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν παγώσει λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα. Αυτό, είπε η Ζαχάροβα, ήταν απλώς «κλοπή», προσθέτοντας ότι οι πραγματικοί δικαιούχοι του όλου πακέτου ήταν οι αμερικανικές αμυντικές εταιρείες.

Οι ηγέτες της Δύσης και της Ουκρανίας χαρακτήρισαν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια αρπαγή γης σε αυτοκρατορικό στυλ, δείχνοντας ότι η μετασοβιετική Ρωσία είναι μια από τις δύο μεγαλύτερες απειλές εθνικών κρατών για την παγκόσμια σταθερότητα, μαζί με την Κίνα.

Ο Πούτιν παρουσιάζει τον πόλεμο ως μέρος μιας πολύ ευρύτερης πάλης με τις ΗΠΑ, οι οποίες, όπως λέει, αγνόησαν τα συμφέροντα της Μόσχας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και στη συνέχεια σχεδίασαν να χωρίσουν τη Ρωσία και να αρπάξουν τους φυσικούς της πόρους.

Η Δύση αρνείται ότι θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της αρνείται ότι σκοπεύει να εισβάλει σε οποιοδήποτε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα