ΑΘΗΝΑ
21:50
|
03.05.2024
Έντονες οι αντιδράσεις της Μόσχας για την έγκριση από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ του πακέτου 95 δισ. για στρατιωτική βοήθεια.
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας, μετά την ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ του πακέτου των 95 δισ. δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, με την επίσημη εκπρόσωπο του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, να κάνει λόγο για μια κίνηση που θα επιδεινώσει τις παγκόσμιες κρίσεις.

«Η στρατιωτική βοήθεια στρατιωτική βοήθεια προς το καθεστώς του Κιέβου αποτελεί άμεση οικονομική υποστήριξη της τρομοκρατικής δραστηριότητας, η βοήθεια προς την Ταϊβάν είναι παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, ενώ η στρατιωτική ενίσχυση του Ισραήλ ανοίγει τον δρόμο για μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση στην περιοχή», έγραψε η Ρωσίδα διπλωμάτης στο κανάλι της στο Telegram.

«Η αναμενόμενη απόφαση για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία θα κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πολύ πλουσιότερες, αλλά θα καταστρέψει περαιτέρω την Ουκρανία, με το καθεστώς του Κιέβου να οδηγεί περισσότερους Ουκρανούς στον θάνατο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας πως η Ρωσία θα απαντήσει με μέτρα προς το δικό της συμφέρον.

«Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, πρέπει ακόμα να διευθετήσουμε τις λεπτομέρειες. Σε κάθε περίπτωση, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών και θα αναγκάσει πολλούς επενδυτές να αποταμιεύσουν τα κεφάλαιά τους, αφού θα παραβιαστεί το αμετάβλητο της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, ακόμη περισσότερο της κρατικής ιδιοκτησίας», είπε.

Η παροχή νέας στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα βοηθήσει στην αποτροπή του άδοξου τέλους του καθεστώτος του Κιέβου, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκι.

«Αυτό συμβαίνει όταν ο αρχηγός του κράτους δεν νοιάζεται για τους δικούς του ανθρώπους και ξεπουλάει τη χώρα του. Δεν υπάρχει τίποτα για να γιορτάσει κανείς εδώ», έγραψε στη σελίδα του στο κοινωνικό δίκτυο Χ.

Αποκαλώντας την Ουκρανία «αντιρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία», ο διπλωμάτης τόνισε ότι τώρα «θα λειτουργήσει λίγο περισσότερο, κάποιοι θα τσεπώσουν περισσότερα χρήματα, θα κλαπούν περισσότερα όπλα και δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί θα χάσουν την ζωή τους στην μηχανή του πολέμου». «Αλλά το άδοξο τέλος του καθεστώτος του Κιέβου είναι αναπόφευκτο, ανεξάρτητα από αυτό το νέο πακέτο και όλες τις μάταιες προσπάθειες των υποστηρικτών του από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να το κρατήσουν ζωντανό», τόνισε.

Το πακέτο των 95 δισ., εκ των οποίων τα 60 αφορούν το Κίεβο, έγινε δεκτό με ευγνωμοσύνη από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Είμαι ευγνώμων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, και στα δύο κόμματα, και προσωπικά στον πρόεδρο της Βουλής Μάικ Τζόνσον για την απόφαση να παραμείνουν στη σωστή πλευρά της ιστορίας», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στο X, ενώ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την υπερψήφιση των κονδυλίων.

«Η Ουκρανία αξίζει όλη την υποστήριξη που μπορεί να λάβει ενάντια στη Ρωσία. Τώρα, ζητάμε από τη Γερουσία των ΗΠΑ να ψηφίσει το συντομότερο δυνατό το νομοσχέδιο καθώς διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Οι διατλαντικοί σύμμαχοι είναι ενωμένοι για την υποστήριξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας», τόνισε σε ανάρτησή της στο Χ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έκανε λόγο για μια «ημέρα εμπιστοσύνης στην Ουκρανία και στην ασφάλεια της Ευρώπης». «Ένα μεγάλο εμπόδιο για την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία ξεπεράστηκε», τόνισε σε ανάρτησή της, προσθέτοντας ότι «οι καρδιές των πιο σημαντικών υποστηρικτών της Ουκρανίας χτυπούν σαν μία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέτρεψε την Γερουσία να θέσει γρήγορα προς ψήφιση το πακέτο νομοσχεδίων που ενέκρινε η, ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους, Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε μετά την έγκριση του να μεταβεί προς επικύρωση από τον πρόεδρο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα