ΑΘΗΝΑ
02:57
|
04.05.2024
Η Πιονγκγιάνγκ κατηγορεί τους δύο συμμάχους ότι υποκινούν έναν ακραίο πολεμικό πυρετό» και προσπαθούν να «συντρίψουν» τη Βόρεια Κορέα.
Περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ συμμετέχουν στηn Korea Flying Training
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη, έως σήμερα, συνδυασμένη αεροπορική άσκηση των δυνάμεων της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών με την επωνυμία Korea Flying Training, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στην αεροπορική βάση Κουνσάν και αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι φετινές ασκήσεις με πραγματικά πυρά είναι οι μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ, σύμφωνα με νοτικοκορεάτες αξιωματούχους, με περισσότερα από 100 αεροσκάφη να συμμετέχουν.

Στην Νότια Κορέα σταθμεύουν περισσότεροι από 28.000 Αμερικανοί στρατιώτες, μέρος μιας προσπάθειας άνω των επτά δεκαετιών για την αποτροπή της επιθετικότητας της Βόρειας Κορέας.

«Έχουμε μια απίστευτα ισχυρή συμμαχία και αυτή η άσκηση είναι η επιτομή της», δήλωσε η εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι οι ασκήσεις είναι αυστηρά αμυντικού χαρακτήρα και εκπαίδευση σε αντίδραση έναντι εισερχόμενων πυρών από ξηράς ή από αέρος.

Οι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών υποστηρίζουν ότι οι ασκήσεις διεξάγονται χωρίς συγκεκριμένο αντίπαλο κατά νου, αλλά η εστίασή τους είναι αδιαμφισβήτητη. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ανέφεραν το Σάββατο ότι η χώρα πραγματοποίησε δοκιμές μιας νέας «υπερ-μεγάλης κεφαλής» που έχει σχεδιαστεί για πυραύλους Κρου καθώς και ενός νέου τύπου αντιαεροπορικού πυραύλου.

Παράλληλα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, ανέφερε, σήμερα Τρίτη, ότι η χώρα πραγματοποίησε τις πρώτες ασκήσεις δοκιμάζοντας το πυρηνικό της σύστημα αντεπίθεσης, το οποίο αποκαλεί «πυρηνική σκανδάλη». Οι ασκήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα υπό την επίβλεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν, περιελάμβαναν την ταυτόχρονη εκτόξευση πυραύλων, που έφεραν ψεύτικες πυρηνικές κεφαλές, προσομοιώνοντας μια αντεπίθεση ενάντια σε ένα πυρηνικό χτύπημα και έφτασαν σε ακτίνα 352χλμ από το σημείο εκτόξευσης.

Η Πιονγκγιάνγκ, κατήγγειλε τις ασκήσεις στην αεροπορική βάση Κουνσάν, κατηγορώντας ΗΠΑ και Νότια Κορέα ότι «υποκινούν έναν ακραίο πολεμικό πυρετό» και προσπαθούν να «συντρίψουν» τη Βόρεια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει «το τέλος του καθεστώτος της» σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας Τζεόν Χα-κιού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνεχιζόμενες «προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ θα οδηγήσουν μόνο στην ενίσχυση της εκτεταμένης αποτροπής των ΗΠΑ και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Νότιας Κορέας, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος «τριών αξόνων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα