ΑΘΗΝΑ
04:47
|
06.05.2024
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ αγόραζε 40.000 σκηνές για να προετοιμαστεί για την εκκένωση Παλαιστινίων αμάχων από τη Ράφα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο νέους «καταυλισμούς» σκηνών στη νότια Γάζα αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες, εντείνοντας τους φόβους για την επικείμενη εισβολή του ισραηλινού στρατού στο τελευταίο καταφύγιο που έχει απομείνει στα νότια σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα, τη Ράφα.

Συγκεκριμένα,  φωτογραφίες από το Planet Labs PBC που αναλύθηκαν από το Associated Press δείχνουν πως οι νέοι καταυλισμοί «ξεφύτρωσαν» εντός του μήνα, δυτικά της πόλης Χαν Γιουνίς.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ αγόραζε 40.000 σκηνές για να προετοιμαστεί για την εκκένωση Παλαιστινίων αμάχων από τη Ράφα. Την Τετάρτη το Reuters επικαλέστηκε πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες κάθε σκηνή μπορεί να φιλοξενήσει από 10 έως 12 άτομα.

Ο ισραηλινός στρατός, ωστόσο, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν σχετίζεται με την δημιουργία του πρόχειρου καταυλισμού κοντά στη Χαν Γιουνίς, με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz να υποστηρίζει πως από πίσω από την ανέγερση βρίσκεται η Αίγυπτος, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω πληροφορίες.

Ωστόσο, η κατασκευή του καταυλισμού έρχεται καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απειλεί με «πρόσθετα επώδυνα πλήγματα» κατά της Χαμάς, ως αντίποινα για την κατάρρευση των συνομιλιών για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών του πολέμου, ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει πως έχει ελέγξει όλη τη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας και το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και νότιας Γάζας, αλλά και της κύριας νότιας πόλης Χαν Γιουνίς.

Έκτοτε, τα στρατεύματα έχουν αποσυρθεί μερικώς από αυτές τις περιοχές, ενώ αλλά τα στρατεύματα παραμένουν σταθμευμένα σε έναν δρόμο που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ, διαχωρίζοντας τη βόρεια από τη νότια Γάζα.

Ωστόσο, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται ακάθεκτοι σε ολόκληρη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα, όπου περίπου 20 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές το Σάββατο.

Εν τω μεταξύ, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι προετοιμασίες για την εκκένωση αμάχων από τη Ράφα βρίσκονται σε εξέλιξη. Η εφημερίδα Israel HaYom ανέφερε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να πραγματοποιήσει «πολύ σύντομα» την επιχείρηση στη Ράφα, αφού οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς σταμάτησαν.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν Ισραηλινούς και Αιγύπτιους αξιωματούχους όταν υποστήριξαν ότι οι άμαχοι της Ράφα θα μεταφερθούν στη Χαν Γιουνίς και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου της παραθαλάσσιας περιοχής Αλ Μαουάσι,ανάμεσα στη Χαν Γιούνις και στη Ράφα, την οποία το Ισραήλ είχε χαρακτηρίσει ως «ανθρωπιστική ζώνη» νωρίτερα στον πόλεμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα