ΑΘΗΝΑ
00:59
|
05.05.2024
Οι δηλώσεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού έρχονται την ώρα που κατηγορείται για λογοκρισία, μετά την ακύρωση της ομιλίας ενός συγγραφέα, επικριτή της κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πτώση του φασισμού στην Ιταλία «έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, σε ομιλία της για την επέτειο της Απελευθέρωσης της Ιταλίας από τον φασισμό και τον ναζισμό, εν μέσω σκανδάλου για λογοκρισία.

Η πρωθυπουργός, της οποίας το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» έχει τις ρίζες του στο νεοφασιστικό κίνημα που αναδύθηκε μετά την πτώση του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, συναντήθηκε με τον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, στον τάφο του άγνωστου στρατιώτη στη Ρώμη, για την επίσημη τελετή για τον εορτασμό της Ημέρας της Απελευθέρωσης.

«Την ημέρα κατά την οποία η Ιταλία γιορτάζει την Απελευθέρωση που, με το τέλος του φασισμού, έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας. Επαναλαμβάνουμε την αντίθεσή μας προς όλα τα αυταρχικά και απολυταρχικά καθεστώτα. Εκείνα του παρελθόντος, τα οποία καταπίεσαν τους λαούς στην Ευρώπη και στον κόσμο, και τα σημερινά, που είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε με θάρρος και ουσιαστική προσπάθεια. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς υπεράσπιση της δημοκρατίας και για μια Ιταλία ικανή, επιτέλους, να βαδίσει ενωμένη, με σημείο αναφοράς την αξία της ελευθερίας», ανέφερε στην ομιλία της η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Οι φετινοί εορτασμοί της Απελευθέρωσης της Ιταλίας έχουν σημαδευτεί από την απόφαση της κρατικής εταιρείας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (RAI) της χώρας, να ακυρώσει την προγραμματισμένη ομιλία ενός αντιφασίστα συγγραφέα, απόφαση που ιταλικά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν στην ίδια την Μελόνι.


Το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις στην Ιταλία, αναζωπυρώνοντας την κριτική ότι η χώρα δεν έχει αναγνωρίσει πλήρως το φασιστικό παρελθόν της.

Το αίσθημα της ιταλικής κοινωνίας ότι η RAI αποφάσισε να λογοκρίνει τον μονόλογο του συγγραφέα Αντόνιο Σκουράτι, επειδή ο ίδιος έχει ασκεί κριτική στην Μελόνι, στο κόμμα της και στο νεοφασιστικό αίσθημα το οποίο κυριαρχεί στις ιταλικές ειδήσεις το τελευταίο διάστημα, ώθησε τη Μελόνι να δημοσιεύσει ένα δοκίμιο του Σκουράτι στη σελίδα της στο Facebook.

Στην ανάρτησή της, η Μελόνι κατηγόρησε την αριστερά ότι δημιούργησε ένα σκάνδαλο εκεί που δεν υπάρχει. Ενώ αρχικά υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει λεπτομερείς για την ακύρωση της ομιλίας του Σκουράτι, στη συνέχεια σημείωσε ότι η RAI δήλωσε ότι δεν ήθελε να πληρώσει στον συγγραφέα «1.800 ευρώ για έναν μονόλογο του ενός λεπτού».

Ο μονόλογος, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να μεταδοθεί στην ιταλική τηλεόραση ως μέρος των εορτασμών για την Ημέρα της Απελευθέρωσης της RAI, εξιστορεί γνωστά περιστατικά της εποχής: τη δολοφονία του Τζάκομο Ματεότι, ενός σοσιαλιστή νομοθέτη που εναντιωνόταν στον φασισμό, στις 10 Ιουνίου 1924 από τους δολοφόνους του Μουσολίνι, καθώς και των μακελειών του 1944 κατά Ιταλών αμάχων, στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα