Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι τα όποια βήματα έχουν γίνει για την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών τίθενται σε κίνδυνο από «διαταραχές» που θα μπορούσαν να τις επαναφέρουν σε μια «πτωτική πορεία» που θα οδηγήσει σε ανταγωνισμό, αντιπαράθεση, ακόμη και σύγκρουση.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που βρίσκεται στο Πεκίνο για επίσημη επίσκεψη υπογράμμισε πως σκοπεύει να θίξει λεπτά ζητήματα, εννοώντας, μεταξύ άλλων, τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές που η Ουάσιγκτον θεωρεί πως προκαλούν στρέβλωση του ανταγωνισμού, την κινεζική υποστήριξη στη Ρωσία και το θέμα της Ταϊβάν,
Η τριήμερη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Κίνα έρχεται πέντε μήνες μετά την σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη συνάντηση των ηγετών των ΗΠΑ και της Κίνας Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, την οποία ακολούθησε μείωση των εντάσεων για την Ταϊβάν, βήματα αποκατάστασης των επαφών μεταξύ στρατιωτικών των δύο χωρών και διμερής συνεργασία για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Ωστόσο, οι ΗΠΑ απειλούν τώρα με κυρώσεις κατά κινεζικών εταιρειών τις οποίες κατηγορούν πως προμηθεύουν τη ρωσική αμυντική βιομηχανία και εξετάζουν το θέμα των δασμών προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό που χαρακτηρίζουν ως πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.
Ενώ ο Μπλίνκεν ήταν καθ’ οδόν προς Κίνα, το Κογκρέσο ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύσει το TikTok εντός ενός έτους στις ΗΠΑ – εάν η κινεζική μητρική εταιρεία, ByteDance, δεν πουλήσει το μερίδιό της – καθώς και την παροχή βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον Ινδο-Ειρηνικό που θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό την Ταϊβάν.
Στο ξεκίνημα μιας σειράς συναντήσεων μεταξύ αμερικανικών και κινεζικών αντιπροσωπειών στον κρατικό ξενώνα Ντιαγιουτάι στο Πεκίνο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για σχέσεις που βρίσκονται σε σημείο καμπής, αντιστρέφοντας μια πορεία σταθεροποίησης που είχε εγκαινιαστεί από την συνάντηση Μπάιντεν – Σι τον Νοέμβριο στο Σαν Φρανσίσκο.
«Αυτό χαιρετίστηκε από τους δύο λαούς μας και τη διεθνή κοινότητα», είπε ο Γουάνγκ, προσθέτοντας όμως ότι «την ίδια στιγμή, οι αρνητικοί παράγοντες στις σχέσεις των δύο πλευρών εξακολουθούν να αυξάνονται με αποτέλεσμα κάθε είδους διαταραχές».
«Τα νόμιμα αναπτυξιακά δικαιώματα της Κίνας έχουν καταπιεστεί αδικαιολόγητα και τα βασικά μας συμφέροντα αντιμετωπίζουν προκλήσεις», ανέφερε θέτοντας το ερώτημα: «Θα πρέπει η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν στη σωστή κατεύθυνση για να προχωρήσουν με σταθερότητα ή να επιστρέψουν σε μια καθοδική πορεία;»
«Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα που αφορά και τις δύο πλευρές και δοκιμάζει την ειλικρίνεια και τις ικανότητές μας», πρόσθεσε προειδοποιώντας τις ΗΠΑ «να μην πατήσουν στις κόκκινες γραμμές της Κίνας για την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα».
«Θα έπρεπε οι δύο πλευρές να ηγηθούν της διεθνούς συνεργασίας σε παγκόσμια ζητήματα και να επιτύχουν win-win για όλους, ή να εμπλακούν σε ανταγωνισμό και αντιπαράθεση ή ακόμα και να διολισθήσουν σε σύγκρουση, κάτι που θα ήταν απώλεια-ήττα για όλους;» αναρωτήθηκε. «Η διεθνής κοινότητα περιμένει την απάντησή μας».
Σε απάντηση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι χαιρετίζει την ευκαιρία να έχει πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του «για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και λάθος υπολογισμοί». «Αποτελεί πραγματικά κοινή ευθύνη που έχουμε, όχι μόνο έναντι των λαών μας, αλλά και έναντι ολόκληρου του πλανήτη δεδομένου του αντίκτυπου που έχει η σχέση μεταξύ των χωρών μας σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να δείξουμε ότι διαχειριζόμαστε υπεύθυνα την πιο σημαντική σχέση και για τους δυο μας στον κόσμο».
Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται επίσης να συναντήσει, σήμερα Παρασκευή, τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αν και το Πεκίνο συνήθως δεν επιβεβαιώνει τέτοιες συναντήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή.