ΑΘΗΝΑ
04:11
|
08.05.2024
Η παρουσίαση του ολοκληρωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω», πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου ξεκινά το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος «Προλαμβάνω» που περιλαμβάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για ασφαλισμένους.

Τα τέσσερα δωρεάν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου αφορούν τρεις μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η παρουσίαση του ολοκληρωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω», πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση, στην οποία παρέστη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η παρουσίαση έγινε από τους υπουργούς Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η αρχή έγινε με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, όπου έως σήμερα έχουν διενεργηθεί 300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, με 20.000 θετικά ευρήματα και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν γίνει 1.300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε γυναίκες. Περιλαμβάνει, μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από γιατρό, για τον καρκίνο του μαστού.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος αφορά την διεύρυνση των ηλικιακών ορίων συμμετοχής στο πρόγραμμα από 50-69 έτη σε 45-74 έτη, σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, τις οποίες ενσωματώνει και η χώρα μας.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη δράση που αφορά τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή πρόληψη,που περιλαμβάνει το πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης». Τα πρώτα SMS θα ξεκινήσουν από 13 Μαΐου και θα αφορούν τις γυναίκες 21 έως 65 ετών.

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου αφορά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια νόσος η οποία μπορεί να προληφθεί 100% και το πρώτο βήμα είναι ο εμβολιασμός. Το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην επέκταση του δωρεάν εμβολιασμού έναντι του ιού HPV για τα κορίτσια και αγόρια ηλικίας 15-18 ετών έως το τέλος του 2025.

Σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου η Ελλάδα ακολουθεί την τακτική πρόληψης άλλων ευρωπαϊκών χωρών και αναμένεται την πρώτη εβδομάδα Ιούνιου να ξεκινήσει η αποστολή sms για την διανομή δωρεάν self tests προσυμπτωματικού ελέγχου σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 69 ετών.

Οι πολίτες θα ειδοποιούνται είτε με sms είτε μέσω άυλης συνταγογράφησης. Στα θετικά τεστ θα ακολουθεί κολονοσκόπηση.

Ο έλεγχος για τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα ξεκινήσει το δεύτερο 6μηνο του 2024 και θα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη της ανακοπής, του εμφράγματος και πληθώρας άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα. Θα αφορά ηλικίες από 30 έως 70 ετών.

 Η Αγαπηδάκη μίλησε και για άλλα προγράμματα πρόληψης που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, όπως για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του δέρματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα