ΑΘΗΝΑ
14:53
|
17.05.2024
Κρίσιμο ερώτημα το αν ο διάδοχος του Σογκαβάρε θα συνεχίσει την φιλική προς το Πεκίνο πολιτική των τελευταίων χρόνων.
Μια σημαντική γεωπολιτική στροφή έκανε το μικρό νησιωτικό έθνος το 2019
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με μυστική ψηφοφορία την Πέμπτη 2 Μαΐου θα αναδειχθεί ο νέος πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντα, με ζητούμενο το αν θα συνεχιστεί η φιλοκινεζική πολιτική του νυν επικεφαλής της κυβέρνησης Μανασέ Σογκαβάρε του οποίου το κόμμα δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στις πρόσφατες εκλογές.

Με τον Σογκαβάρε να ανακοινώνει το βράδυ της Μ.Δευτέρας πως δεν θα είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία, τα βλέμματα στρέφονται τώρα στον Τζερεμάια Μανέλε, έως σήμερα υπουργό Εξωτερικών της νησιωτικής χώρας, που προέρχεται από το ίδιο κόμμα και έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την φιλική προς την Κίνα στροφή που ακολούθησε η χώρα μετά το 2019.

Με τον Σογκαβάρε να καταγγέλλει πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Δύση κάνοντας λόγο για μια πολύ σημαντική γεωπολιτική στροφή που έκανε η κυβέρνησή του το 2019, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Πέμπτης θα είναι κρίσιμο για την εξωτερική πολιτική της χώρας, καθώς τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης φέρεται να έχουν συσπειρωθεί σε μια προσπάθεια για την εξουσία, με τον τρικομματικό συνασπισμό CARE που συνδέεται με το Ενωμένο Κόμμα των Νήσων Σολομώντος, να υπόσχεται πως θα ανακαλέσει την μέχρι σήμερα στάση υπέρ του Πεκίνου.

Τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι το κόμμα μας του Σογκαβάρε κέρδισε 15 από τις 50 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ ο συνασπισμός Care της αντιπολίτευσης έχει 20. Ανεξάρτητα μικρότερα κόμματα κέρδισαν 15 έδρες και θα είναι αυτά που θα κρίνουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην βουλή, με το κυβερνών έως σήμερα κόμμα να αναφέρει πως έχει ήδη εξασφαλίσει την ψήφο 28 βουλευτών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πούτιν: Η ουκρανική δικαιοσύνη να ελέγξει τη νομιμότητα Ζελένσκι

Νέα Αριστερά: Παράγοντας αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια ο Μητσοτάκης

Ενισχύσεις στη Νέα Καληδονία λόγω των ταραχών-Ανάμειξη του Μπακού «βλέπει» το Παρίσι

Μητσοτάκης: Κλειστός ο δρόμος της Β. Μακεδονίας προς την Ε.Ε. αν δεν σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα