ΑΘΗΝΑ
16:56
|
21.06.2024
Ωστόσο, το δικαστήριο εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για την ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται στον παλαιστινιακό θύλακα.
Δικαστές και εκπρόσωποι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) αποφάσισε κατά μέρους της προσφυγής της Νικαράγουα, η οποία ζητούσε την έκδοση έκτακτων μέτρων για τη διακοπή των γερμανικών εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων έχει σκαρφαλώσει στους 34.535, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Η Νικαράγουα είχε ζητήσει από το ICJ να διατάξει τη Γερμανία να σταματήσει τις εξαγωγές στρατιωτικών όπλων στο Ισραήλ και να συνεχίσει τη χρηματοδότησή της στην παλαιστινιακή υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA), λέγοντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος γενοκτονίας στη Γάζα.

Το δικαστήριο απέρριψε επίσης το γερμανικό αίτημα για την απόσυρση της υπόθεσης, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορέσει να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης.

Το δικαστήριο αρνήθηκε να εκδώσει οποιεσδήποτε εντολές προς τη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι οι τρέχουσες συνθήκες που παρουσιάστηκαν από τη Νικαράγουα δεν ήταν τέτοιες ώστε το δικαστήριο να χρειαστεί να εκδώσει έκτακτα μέτρα.

Ο προεδρεύων δικαστής και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ναουάφ Σαλάμ, πρόσθεσε: «Το δικαστήριο εξακολουθεί να ανησυχεί βαθύτατα για τις καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως εν όψει της παρατεταμένης και εκτεταμένης στέρησης τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στην οποία έχουν υποβληθεί».

Η Νικαράγουα κατηγορεί το Βερολίνο για παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948, συνεχίζοντας να προμηθεύει το Ισραήλ με όπλα, αφού οι δικαστές του ICJ αποφάνθηκαν τον Ιανουάριο ότι υπάρχουν εύλογες ανησυχίες ότι το Ισραήλ παραβιάζει ορισμένα δικαιώματα, ερχόμενο σε αντίθεση με τη σύμβαση που έχει συνυπογράψει.

Από μεριάς της, η εκπρόσωπος της Γερμανίας στο ICJ, Τάνια φον Ουσλάρ-Γκλάιχεν, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Συμμορφωνόμαστε με το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον».

Πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια πριν το ICJ καταλήξει σε τελική απόφαση για την υπόθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απόλυση τεσσάρων δικαστών από τον ΄Αρειο Πάγο

Σοβαρό τροχαίο στην Εγνατία: Μία νεκρή και τέσσερις τραυματίες

Πυροσβεστική: 45 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα-Μαίνονται οι φωτιές σε Μεγάπολη-Κρανίδι-Σβήστηκε η φωτιά στο Μαύρο Λιθάρι (upd)

Ελεύθεροι και οι 9 επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα