Το «δικαίωμα» του Κιέβου να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δίνοντας το «πράσινο φως» στην Ουκρανία να αποφασίσει από μόνη της που και πότε θα χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα.
«Ακριβώς όπως η Ρωσία χτυπά εντός της Ουκρανίας, μπορείτε να καταλάβετε γιατί η Ουκρανία αισθάνεται την ανάγκη να βεβαιωθεί ότι αμύνεται», είπε ο Κάμερον, ο οποίος υποσχέθηκε την Πέμπτη ότι το Λονδίνο θα παρέχει σε ετήσια βάση στρατιωτική βοήθεια ύψους τριών δισεκατομμυρίων λιρών στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί», σημειώνοντας ότι δεν έχει αντίρρηση να χρησιμοποιηθούν τα όπλα αυτά σε ρωσικό έδαφος.
Από μεριά της, η Ρωσία καταδίκασε τις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας τες «επικίνδυνες».
«Πρόκειται για άμεση κλιμάκωση της έντασης γύρω από την ουκρανική σύγκρουση, η οποία δυνητικά θα αποτελούσε απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ φέρεται να προέτρεψαν την Ουκρανία να σταματήσει τα χτυπήματά της σε διυλιστήρια πετρελαίου στη Ρωσία, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ο Πεσκόφ επέκρινε και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε αυτή την εβδομάδα ότι η Δύση θα έπρεπε «νόμιμα» να εξετάσει εάν θα στείλει χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία, κατόπιν ουκρανικού αιτήματος, «αν οι Ρώσοι διαπεράσουν τις γραμμές του μετώπου».
«Η Γαλλία, εκπροσωπούμενη από τον αρχηγό του κράτους, συνεχίζει να μιλά συνεχώς για την πιθανότητα άμεσης εμπλοκής της στη σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία» υποστήριξε ο Πέσκοφ, κάνοντας λόγο για επικίνδυνες δηλώσεις.
Διαβάστε επίσης: