ΑΘΗΝΑ
07:55
|
18.05.2024
Το φράγμα που κατέρρευσε προκάλεσε κύμα δύο μέτρων. Οι αρχές υπολογίζουν τους νεκρούς σε τουλάχιστον 56, ενώ αγνοούνται δεκάδες άλλοι.
Πλημμυροπαθείς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υδροηλεκτρικό φράγμα κατέρρευσε στη νότια Βραζιλία μετά από πολυήμερες έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν μαζικές πλημμύρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 56 άνθρωποι.

Αξιωματούχοι λένε ότι δεκάδες άλλοι αγνοούνται στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ. Περίπου 15.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από το Σάββατο. Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι είναι χωρίς ρεύμα και καθαρό νερό σε ολόκληρη την πολιτεία.

Το φράγμα – το οποίο βρίσκεται μεταξύ του δήμου Cotiporã και της πόλης Bento Gonçalves – προκάλεσε κύμα δύο μέτρων, προκαλώντας πανικό και περαιτέρω ζημιές στις ήδη πλημμυρισμένες περιοχές.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκλήθηκαν από έναν σπάνιο συνδυασμό θερμότερων από τον μέσο όρο θερμοκρασιών, υψηλής υγρασίας και ισχυρών ανέμων.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inácio Lula da Silva επισκέφθηκε την περιοχή, υποσχόμενος βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της πολιτείας Eduardo Leite ζήτησε επείγουσα βοήθεια, λέγοντας ότι «πρέπει να διασώσουμε εκατοντάδες ανθρώπους σε δεκάδες δήμους».

Ελικόπτερα επιχειρούν για την αναζήτηση εγκλωβισμένων ανθρώπων.

Σε ορισμένες περιοχές, οι πλημμύρες είναι τόσο σοβαρές που τα ελικόπτερα δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν και αναγκάστηκαν να τραβήξουν με σκοινί τους κατοίκους σε ασφαλές σημείο. Στο δήμο Candelária, οι κάτοικοι ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών τους καθώς τα σπίτια τους γέμισαν με νερό.

Οι μετεωρολόγοι έχουν προβλέψει ότι οι βροχές θα συνεχιστούν στην περιοχή καθώς ένα ψυχρό μέτωπο κινείται από πάνω της. Πέρυσι, περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε κυκλώνα στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας της Βραζιλίας απέδωσε την αυξημένη ένταση και συχνότητα των βροχοπτώσεων στο κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Σκόνη, ζέστη και λασποβροχές

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα