ΑΘΗΝΑ
21:37
|
19.05.2024
Το νερό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στο Ιράκ που αντιμετωπίζει μια σοβαρή περιβαλλοντική κρίση από την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης.
Η δεξαμενή του φράγματος Darbandikhan στο βορειοανατολικό Ιράκ είναι σχεδόν γεμάτη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η δεξαμενή πίσω από το τεράστιο φράγμα του Νπραμανντιχάν, κρυμμένη ανάμεσα στα βουνά του βορειοανατολικού Ιράκ, είναι σχεδόν γεμάτη για πρώτη φορά μετά από τέσσερα διαδοχικά χρόνια ξηρασίας και σοβαρής λειψυδρίας.

Ιρακινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι πρόσφατες βροχοπτώσεις έχουν ξαναγεμίσει ορισμένες από τις κύριες δεξαμενές της χώρας, με το ύψος του νερού να φτάνει σε επίπεδα σε ρεκόρ από το 2019.

«Η χωρητικότητα αποθήκευσης του φράγματος είναι τρία εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Σήμερα, με τα διαθέσιμα αποθέματα, λείπουν μόνο 25 εκατοστά νερού από το φράγμα για να θεωρηθεί πλήρες», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σαμάν Ισμαήλ, διευθυντής του φράγματος που είναι χρισμένο στον ποταμό Σιρουάν, στην αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, τονίζοντας τελευταία φορά το φράγμα ήταν γεμάτο το 2019 καθώς ακολούθησαν τέσσερα χρόνια ξηρασίας, ενώ παράλληλα άλλα φράγματα κατασκευάστηκαν πέρα από τα σύνορα του Κουρδιστάν.

Η κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη λέει ότι τα φράγματα που κατασκευάστηκαν στο γειτονικό Ιράν και την Τουρκία έχουν μειώσει σημαντικά τη ροή του νερού στα ποτάμια του Ιράκ, δημιουργώντας πρόβλημα στα αποθέματα, παράλληλα με την άνοδο της θερμοκρασίας και τις ακανόνιστες βροχοπτώσεις.

Αυτόν τον χειμώνα, ωστόσο, οι άφθονες βροχές συνέβαλαν στη μείωση των ελλείψεων στο Ιράκ, το οποίο θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη ως μία από τις πέντε χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε ορισμένες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πέρα όμως από την «ευλογία» του νερού, στο πλούσιο σε πετρέλαιο όπου όμως οι υποδομές είναι συχνά υποβαθμισμένες, οι καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισαν τους δρόμους της περιφερειακής πρωτεύουσας του Κουρδιστάν, Αρμπίλ και τέσσερις πεζοπόροι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα από τις πλημμύρες στο Κουρδιστάν και στη Ντιγιάλα, μια επαρχία στο κεντρικό Ιράκ, καταστράφηκαν σπίτια.

Ο Αλί Ράντι Τάμερ, διευθυντής της αρχής που είναι αρμόδια για τα φράγματα στο υπουργείο υδατικών πόρων του Ιράκ, αναφέρει ότι στα περισσότερα από τα έξι μεγαλύτερα φράγματα της χώρας έχει σημειωθεί παρουσιάσει αύξηση της στάθμης του νερού.

Στο φράγμα της Μοσούλης, τη μεγαλύτερη δεξαμενή με χωρητικότητα περίπου 11 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, το επίπεδο αποθήκευσης εκτιμάται πως είναι πολύ καλό.

Το νερό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στο Ιράκ, μια χώρα 43 εκατομμυρίων κατοίκων που αντιμετωπίζει μια σοβαρή περιβαλλοντική κρίση από την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν συχνά τους 50 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ νότια του Ρεθύμνου

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη και αφρικανική σκόνη

Τουλάχιστον 50 νεκροί από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Νέες πλημμύρες προκαλούν χάος στο Αφγανιστάν: Νεκροί και καταστροφές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα