ΑΘΗΝΑ
23:37
|
20.05.2024
Οι διαμαρτυρόμενοι έχουν αναρτήσει πανό με το σύνθημα «Διατάραξε τον καπιταλισμό, δημιούργησε μέλλον!».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 1.200 περιβαλλοντικοί ακτιβιστές κατάφεραν να εισβάλουν στους χώρους του μεγα-εργοστασίου (Gigafactory) της Tesla στη Γερμανία, απαιτώντας να σταματήσει η επέκταση του εργοστασίου της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Διαμαρτυρόμενοι από όλη την Ευρώπη έχουν συγκεντρωθεί από την Τετάρτη έξω από το εργοστασίο, το οποίο βρίσκεται στο χωριό Grünheide, 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το κέντρο του Βερολίνου. Οι ακτιβιστές έχουν στήσει σκηνές στο σημείο, ενώ έχουν αναρτήσει πανό με το σύνθημα «Διατάραξε τον καπιταλισμό, δημιούργησε μέλλον!».

Εκατοντάδες αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων έφιππων αστυνομικών, βρίσκονται εδώ και μέρες στο σημείο, φυλώντας το εργοστάσιο. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, γκλομπ και κανονιών νερού κατά των ακτιβιστών.

Το εργοστάσιο αυτοκινήτων στο χωριό Grünheide άνοιξε τον Μάρτιο του 2022 και είναι το μοναδικό εργοστάσιο της Tesla στην Ευρώπη. Απασχολεί 11.500 άτομα και η παραγωγή του εργοστασίου φτάνει περίπου τα 250.000 αυτοκίνητα το χρόνο. Ο αριθμός αυτός σχεδιάζεται να αυξηθεί στο 1 εκατομμύριο, μετά την επέκταση των εγκαταστάσεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακτιβιστές παρεμβαίνουν στη λειτουργία του εργοστασίου. Στις αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ηλεκτρικούς στύλους που παρείχαν ηλεκτρική ενέργεια στο εργοστάσιο της Tesla. Ως αποτέλεσμα, λόγω διακοπών ρεύματος, η παραγωγή σταμάτησε.

Την ευθύνη για τη δράση ανέλαβε η αριστερή οργάνωση Vulkangruppe (Ομάδα Ηφαιστείων). Από την ίδρυσή της το 2011, μέλη της οργάνωσης έχουν επανειλημμένα βάλει φωτιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Σε ανοιχτή επιστολή της, η Vulkangruppe περιέγραψε τον στόχο της ως «την ολοκληρωτική καταστροφή του Gigafactory» και αποκάλεσε τον ιδρυτή της Tesla, Ίλον Μασκ «τεχνοφασίστα». 

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπερήφανος δηλώνει ο Ιβάν Σαββίδης για τον ΠΑΟΚ

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Κλιματικής κρίσης ετοιμάζουν οι πυροσβέστες

Λαμία: Σταφυλόκοκκος στα γεύματα που προκάλεσαν δηλητηρίαση στους μαθητές

Ιταλία: Γέννησε στο κρουαζιερόπλοιο και σκότωσε το βρέφος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα