ΑΘΗΝΑ
21:36
|
20.05.2024
«Για εμάς είναι σημαντικό καθώς προχωράμε προς το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά μας να είμαστε πλήρες μέλος», τόνισε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής.
Δυνατότητα να υποβάλλουν απευθείας προτάσεις και τροπολογίες, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από άλλη χώρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρότι το βέτο των ΗΠΑ απέτρεψε την προσπάθεια των Παλαιστινίων για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ, η Γενική Συνέλευση αναμένεται, σήμερα Παρασκευή, να τους παραχωρήσει κάποια επιπλέον δικαιώματα στον παγκόσμιο οργανισμό -μια συμβολική νίκη που έχει ήδη εκνευρίσει το Ισραήλ.

Με τον πόλεμο στη Γάζα να μαίνεται, οι Παλαιστίνιοι επανέφεραν τον Απρίλιο ένα αίτημα που χρονολογείται από το 2011 να γίνουν πλήρη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, όπου το τρέχον καθεστώς τους είναι «κράτος παρατηρητής, μη μέλος».

Για να πετύχει, η πρωτοβουλία χρειαζόταν πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας και στη συνέχεια την πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Γενική Συνέλευση, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες -ένα από τα πέντε μέλη που έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ- το εμπόδισαν στις 18 Απριλίου.

Τώρα οι Παλαιστίνιοι στρέφονται στη Γενική Συνέλευση, όπου διπλωμάτες και παρατηρητές λένε ότι ένα ψήφισμα που ζητά την πλήρη ένταξη τους στον ΟΗΕ είναι πιθανό να κερδίσει την υποστήριξη της ευρείας πλειοψηφίας.

Το σχέδιο ψηφίσματος, που εισήχθη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λέει ότι «το κράτος της Παλαιστίνης είναι έτοιμο για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με το άρθρο 4 του Χάρτη και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει δεκτό» και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει το θέμα ευνοϊκά.

Αυτό είναι απίθανο να συμβεί, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αναγνώριση του κράτους, εκτός μιας διμερούς συμφωνίας μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ, του οποίου η σημερινή δεξιά κυβέρνηση είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε μια λύση δύο κρατών.

Ωστόσο, το σχέδιο ψηφίσματος παρέχει στους Παλαιστίνιους ορισμένα πρόσθετα δικαιώματα και προνόμια, ξεκινώντας από την επόμενη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, τον Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το κείμενο αποκλείει ρητά το ενδεχόμενο η Παλαιστίνη να έχει δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση, αλλά δίνει στους Παλαιστίνιους τη δυνατότητα να υποβάλλουν απευθείας προτάσεις και τροπολογίες, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από άλλη χώρα, όπως συμβαίνει τώρα, ενώ τους δίνει επίσης το δικαίωμα να κάθονται μεταξύ των κρατών μελών με αλφαβητική σειρά.

«Όταν χτίζεις ένα κτίριο, το χτίζεις ένα τούβλο τη φορά. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι είναι συμβολικό, για εμάς είναι σημαντικό καθώς προχωράμε προς το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά μας να είμαστε πλήρες μέλος του ΟΗΕ», τόνισε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής Ριάντ Μανσούρ στους δημοσιογράφους, χθες Πέμπτη.

Το Ισραήλ επέκρινε την πρωτοβουλία, με τον πρεσβευτή του Γκίλαντ Ερντάν να υπογραμμίζει πως κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως η Παλαιστίνη θα έχει δικαιώματα ενός κράτους de facto και έτσι παραβιάζεται ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ αφού παρακάμπτεται το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επίσης επιφυλάξεις.«Ανησυχούμε για το προηγούμενο που δημιουργεί» μια τέτοια κατάσταση, δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι είπε απόψε στο διάγγελμά του ο Νετανιάχου για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Γνήσιος σύμμαχος της Ελλάδας η Αίγυπτος, λέει ο Γεραπετρίτης

Φύλλο συκής στη διεθνή δικαιοσύνη η εξίσωση θύτη (Ισραήλ) και θύματος (Γάζα) μέσω Χάγης

Έρχεται η Καμπούλ Νο2 (ή η Σαϊγκόν Νο3);

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα