Τον απόλυτο πανικό έχει σπείρει ο ισραηλινός στρατός στους Παλαιστίνιους κατοίκους και πρόσφυγες που βρίσκονται στην υπό βομβαρδισμό Ράφα, όπου ισραηλινά τανκς κατέλαβαν τον κεντρικό δρόμο που χωρίζει το ανατολικό και το δυτικό μισό της Ράφα την Παρασκευή, περικυκλώνοντας ουσιαστικά ολόκληρη την ανατολική πλευρά της πόλης, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.
Οι κάτοικοι περιγράφουν σχεδόν ασταμάτητες εκρήξεις και πυροβολισμούς ανατολικά και βορειοανατολικά της πόλης, με έντονες μάχες να βρίσκονται σε εξέλιξη, μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Σε ανακοίνωσή της η Χαμάς δήλωσε ότι έστησε ενέδρα σε ισραηλινά τανκς κοντά σε ένα τζαμί στα ανατολικά της πόλης, γεγονός που μαρτυρά ότι οι Ισραηλινοί είχαν διεισδύσει αρκετά χιλιόμετρα βαθύτερα στα περίχωρα της οικιστικής περιοχής.
Από την Δευτέρα, το Ισραήλ έχει διατάξει τους αμάχους να εκκενώσουν το ανατολικό μισό της Ράφα, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να αναζητήσουν καταφύγιο έξω από την πόλη, η οποία αποτελούσε το τελευταίο καταφύγιο περισσότερων από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένων από ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.
«Δεν είναι ασφαλές, όλη η Ράφα δεν είναι ασφαλής, καθώς βλήματα αρμάτων μάχης πέφτουν παντού από χθες», είπε ο Αμπού Χασάν, 50 ετών, κάτοικος του Τελ αλ-Σουλτάν δυτικά της Ράφα στο Reuters. «Ο στρατός στοχεύει όλη τη Ράφα με οβίδες αρμάτων μάχης και αεροπορικές επιδρομές, όχι μόνο τα ανατολικά».
UNRWA: Πουθενά δεν είναι ασφαλές
Σε ανάρτησή της, η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε πως περίπου 110,000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει την Ράφα, προς αναζήτηση νέου καταφυγίου.
Η υπηρεσία τονίζει πως δεν υπάρχει ασφαλές σημείο στη Λωρίδα της Γάζας για τους πολλαπλώς εκτοπισμένους πολίτες, την ίδια ώρα που, πέραν των οβίδων, ο λιμός και η έλλειψη πόσιμου νερού απειλούν την ζωή τους.
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν μετακινηθεί στη κατεστραμμένη από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς Χαν Γιουνίς, προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο στα ερείπια.
Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός διαλύθηκαν την Πέμπτη, χωρίς να υπάρξει συμφωνία για διακοπή των μαχών και απελευθέρωση ομήρων, παρότι η Χαμάς είχε δηλώσει ότι συμφώνησε στις αρχές της εβδομάδας στην πρόταση που υποβλήθηκε από το Κατάρ και την Αίγυπτο, πρόταση που είχε προηγουμένως γίνει αποδεκτή από το Ισραήλ.
Τελικά, το Ισραήλ είπε ότι η πρόταση της Χαμάς περιέχει στοιχεία που δεν μπορεί να αποδεχτεί.
Περισσότεροι από 34.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί στους επτά μήνες του πολέμου, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές του παλαιστινιακού θύλακα, οι οποίες αναφέρουν ότι χιλιάδες άλλοι νεκροί πιθανότατα βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.