ΑΘΗΝΑ
01:58
|
20.09.2024
Το κράτος της Βαλτικής φοβάται ότι θα μπορούσε να είναι το επόμενο στο στόχαστρο της Ρωσίας εάν η Μόσχα κερδίσει τον πόλεμό εναντίον της Ουκρανίας.
Ο νυν πρόεδρος ψήφισε στο Βίλνιους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πολίτες της Λιθουανίας ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές της χώρας τους, σε μια κρίσιμη στιγμή εν μέσω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, που επηρεάζει τη στρατηγικής σημασίας χώρα της Βαλτικής.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 π.μ., σήμερα Κυριακή, και θα κλείσουν το βράδυ, με τον νυν πρόεδρο κατεστημένο, Γκιτάνας Ναουσέντα, να εκτιμάται πως θα κερδίσει ακόμα μία πενταετή θητεία.

Ωστόσο, με οκτώ υποψήφιους να συμμετέχουν στην εκλογική μάχη, θα είναι πιθανά δύσκολο κάποιος να συγκεντρώσει το 50% που απαιτείται από την πρώτη Κυριακή και αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανό έναν δεύτερο γύρο στις 26 Μαΐου.

Ο Ναουσέντα είναι ένας μετριοπαθής συντηρητικός και ένας από τους κύριους ανταγωνιστές του είναι η Ίνγκριντα Σιμονιτέ, η σημερινή πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Οικονομικών, την οποία κέρδισε σε δεύτερο γύρο το 2019 με 66% των ψήφων.

Ένας ακόμα υποψήφιος με αξιώσεις για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα είναι ο Ιγκνάς Βεγκέλε, λαϊκιστής δικηγόρος που κέρδισε τη φήμη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 για την αντίθεσή του στους περιορισμούς και τα εμβόλια.

Οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι συμφωνούν για τα θέματα άμυνας, αλλά έχουν διαφορετικές απόψεις για κοινωνικά ζητήματα και για τις σχέσεις της Λιθουανίας με την Κίνα, οι οποίες είναι τεταμένες εδώ και χρόνια λόγω της Ταϊβάν.

Ο πρόεδρος στο πολιτικό σύστημα της Λιθουανίας επιβλέπει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και ενεργεί ως ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων.

Η μικρή χώρα της Βαλτικής, καθώς βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, είναι στρατηγικής σημασίας καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η οποία έχει πλέον ξεπεράσει τα δύο χρόνια.

Η Λιθουανία, χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και από τους βασικούς δωρητές της Ουκρανίας, φοβάται ότι θα μπορούσε να είναι η επόμενη στο στόχαστρο της Ρωσίας εάν η Μόσχα κερδίσει τον πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα