ΑΘΗΝΑ
13:58
|
01.07.2024
Συμφωνία με Ουκρανό πολιτικό, τα μέλη της ομάδας που συμμετείχαν στη συγκάλυψη της δολιοφθοράς των αγωγών έχουν ταυτοποιηθεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις πληροφορίες που διαθέτει το καθεστώς του του Κιέβου, αναφορικά με τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, θα πρέπει να εξετάσουν «εξονυχιστικά» η Ολλανδία και η Σουηδία, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ.

Σχολιάζοντας μια παρατήρηση του Ουκρανού πολιτικού και ακτιβιστή, Αντρέι Ντέρκατς, ο οποίος ανέφερε νωρίτερα την Τρίτη ότι όλοι οι Ουκρανοί που συγκάλυψαν την ανατίναξη των αγωγών έχουν εντοπιστεί, ο Πέσκοβ δήλωσε: «Δεν έχουμε μηχανισμούς για ανταλλαγή πληροφοριών με το καθεστώς του Κιέβου, και δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί οποιαδήποτε τέτοια διαθεσιμότητα τώρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν αυτές οι πληροφορίες έχουν κάποια αξία, «είναι κάτι που οι Ολλανδοί, οι Σουηδοί και άλλοι θα πρέπει να εξετάσουν εξονυχιστικά».

Νωρίτερα, ο Ντέρκατς είπε ότι όλα τα μέλη της ομάδας των Ουκρανών που συμμετείχαν στη συγκάλυψη της δολιοφθοράς στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream έχουν ταυτοποιηθεί. Σε συνέντευξή του στο BelTA που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του ειδησεογραφικού πρακτορείου στο YouTube, υπενθύμισε ότι η Ρωσική Γενική Εισαγγελία είχε νωρίτερα διαβιβάσει αιτήματα και διευθύνσεις Ρώσων βουλευτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κύπρο, σχετικά με την ανατίναξη του Nord Stream και του Nord Stream 2.

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 2022, η Nord Stream AG ανέφερε «πρωτοφανή ζημιά» σε τρεις αγωγούς φυσικού αερίουτου συστήματος. Σουηδοί σεισμολόγοι είπαν ότι εντόπισαν δύο εκρήξεις στη διαδρομή των αγωγών Nord Stream στις 26 Σεπτεμβρίου 2022. Μετά το περιστατικό, η Ρωσική Γενική Εισαγγελία κίνησε ποινική υπόθεση με την κατηγορία της διεθνούς τρομοκρατίας.

Αργότερα, ο γνωστός Αμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος Σέιμουρ Μ. Χερς δημοσίευσε ένα άρθρο, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές εντός της Ουάσιγκτον, στο οποίο υποστήριξε ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετήθηκαν κάτω από τους αγωγούς φυσικού αερίου τον Ιούνιο του 2022 από δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με τη βοήθεια Νορβηγών ειδικών και στη συνέχεια πυροδοτήθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Στη συνέχεια, οι New York Times επικαλέστηκαν Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί από μια άγνωστη «φιλοουκρανική ομάδα» που έδρασε εν αγνοία των αμερικανικών αρχών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι περίεργες υποψηφιότητες στο ΠΑΣΟΚ και τα γνωστά κέντρα

Ρόμπερτ Φίτσο: Σύντομα πίσω στα καθήκοντά του ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

Πύρινο… υπουργικό συμβούλιο: Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας, επανέλαβε ο Μητσοτάκης

ΠΑΣΟΚ: Πέμπτος υποψήφιος ο Μιχάλης Κατρίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα