Το δικαστήριο της Άγκυρας επέβαλε βαριές ποινές σε Κούρδους πολιτικούς στη δίκη που αφορούσε την εξέγερση Κούρδων της Τουρκίας το 2014.
Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), η Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, συμπρόεδρος επίσης του HDP, η Γκιουλτάν Κισανάκ, συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) και ο Αχμέτ Τουρκ, νυν δήμαρχος της πόλης Μάρντιν και συμπρόεδρος στο παρελθόν του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP).
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 42 ετών στον Ντεμιρτάς, 30 ετών και 3 μηνών στη Γιουκσέκνταγ, 12 ετών στην Κισανάκ και 10 ετών στον 82χρονο Τουρκ, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Στην ίδια δίκη, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Σιντζάν της Άγκυρας, δικάζονταν συνολικά 108 άτομα, κατηγορούμενα για συμμετοχή στην οργάνωση ΡΚΚ και υποκίνηση των βίαιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα στις 6-8 Οκτωβρίου του 2014. Οι 72 από τους κατηγορούμενους δικάζονταν ερήμην, καθώς διαφεύγουν της σύλληψης.
Στην πρότασή του ο εισαγγελέας ζητούσε επτά φορές ισόβια κάθειρξη με επιβαρυντικούς περιορισμούς για τους Ντεμιρτάς και Γιουκσκεντάγ, μία φορά στον καθένα για «απειλή κατά της ενότητας και της ακεραιότητας του κράτους» και έξι φορές στον καθένα για έξι άτομα που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
Τον Οκτώβριο του 2014 το «Ισλαμικό Κράτος», εξαπέλυσε ευρεία επιχείρηση κατάληψης του Κομπάνι στη βόρεια Συρία με κουρδικό κυρίως πληθυσμό. Από τον Οκτώβριο, το «Ισλαμικό Κράτος» άρχισε να σημειώνει σημαντική πρόοδο από την περιφέρεια προς το κέντρο της πόλης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οργανώθηκαν διαδηλώσεις υπέρ του Κομπάνι σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, ενώ στελέχη του HDP πραγματοποιούσαν συναντήσεις με τις τουρκικές αρχές από την αρχή της κρίσης. Ένα από τα βασικά αιτήματα του HDP ήταν το άνοιγμα ενός διαδρόμου προς το Κομπάνι μέσω του τουρκικού εδάφους, προκειμένου να φτάσει εκεί στρατιωτική βοήθεια από άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας και την αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ.
Στις 6 Οκτωβρίου, το HDP κάλεσε τους πολίτες μέσω Twitter να βγουν στους δρόμους της Τουρκίας για να διαμαρτυρηθούν, όπως και έγινε σε μαζική κλίμακα, κυρίως σε πόλεις στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας.
Την ίδια ώρα ετέθη επί τάπητος το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών στο Κομπάνι από δυτικές χώρες, αλλά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέκλεισε την πρόταση αυτή, δηλώνοντας ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί δεν μπορούν να δώσουν λύση στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους».
Μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, η βία εντάθηκε με συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών, καθώς και σε ορισμένα σημεία μεταξύ των διαδηλωτών και Τούρκων πολιτών που συγκρούστηκαν στο πλευρό των δυνάμεων ασφαλείας. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σε συνέντευξη Τύπου στο Ντιγιαρμακίρ, υπεραμύνθηκε των διαδηλώσεων, καταδίκασε ωστόσο της βία. Στις 9 Οκτωβρίου τα επεισόδια έλαβαν τέλος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά τα επεισόδια σε 35 τουρκικούς νομούς σκοτώθηκαν 37 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 761, εκ των οποίων οι 326 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, κάηκαν 197 σχολεία, υπήρξαν φθορές σε 269 δημόσια κτίρια, καθώς και σε 1.731 κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, ενώ υπέστησαν ζημιές 1.230 οχήματα.