ΑΘΗΝΑ
04:47
|
26.06.2024
Η Μινούς Σαφίκ έχει αποφύγει το τελευταίο διάστημα να εμφανιστεί δημόσια, ενώπιον των φοιτητών που διαμαρτύρονται για τη γενοκτονία στη Γάζα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέρασε το ψήφισμα δυσπιστίας κατά της πρόεδρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ, ύστερα από την απόφασή της να δώσει άδεια στην αστυνομία να εισβάλει στους χώρους του ιδρύματος, για να διαλύσει τις φοιλοπαλαιστινιακές φοιτητικές κινητοποιήσεις, συλλαμβάνοντας διαδηλωτές.

Το προσωπικό του Πανεπιστημίου υπερψήφισε με 709 ψήφους υπέρ από τις συνολικά 900, με το οποίο καταδικάζουν τις ενέργειες της προέδρου κατά των φοιτητών του ιδρύματος.

«Η παραβίαση από την πρόεδρο Σαφίκ των θεμελιωδών απαιτήσεων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και η άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών, δικαιολογεί την κατηγορηματική καταδίκη», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Το προσωπικό επέκρινε τη Σαφίκ για την απόφασή της να εξουσιοδοτήσει την αστυνομία της Νέας Υόρκης να εκκαθαρίσει έναν καταυλισμό για την υποστήριξη της Παλαιστίνης στις 18 Απριλίου, παρά το γεγονός ότι η εκτελεστική επιτροπή της Γερουσίας του Πανεπιστημίου απέρριψε ομόφωνα αυτό το αίτημα. Μάλιστα, η Σαφίκ προχώρησε στην ίδια ενέργειαγια δεύτερη φορά χωρίς να συμβουλευτεί τη Γερουσία – με αποτέλεσμα αστυνομικοί να εισβάλουν στην πανεπιστημιούπολη τον περασμένο μήνα, απομακρύνοντας με τη χρήση βίας τους διαδηλωτές που έκαναν κατάληψη σε κτίριο. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν πάνω από 100 άτομα στο Κολούμπια εκείνο το βράδυ.

«Οι επιλογές της προέδρου να αγνοήσει το καταστατικό μας και τους κανόνες μας για ακαδημαϊκή ελευθερία και κοινή διακυβέρνηση, να συλλάβει τους φοιτητές μας και να επιβάλει lockdown στην πανεπιστημιούπολη μας με συνεχή αστυνομική παρουσία, έχουν υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστοσύνη μας σε αυτήν», αναφέρεται στην πρόταση.

Η Σαφίκ «ψευδώς» ισχυρίστηκε ότι οι φοιτητές που συνελήφθησαν για τη διαδήλωση αποτελούσαν «σαφή και παρόντα κίνδυνο για την ουσιαστική λειτουργία του Πανεπιστημίου», επιμένοντας ότι οι φοιτητές ήταν «ειρηνικοί», αναφέρει το ψήφισμα.

Και οι επικριτές της έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπόσχεσή της να απολύσει καθηγητές που ασπάζονταν απόψεις κατά του Ισραήλ που θεωρήθηκαν αντισημιτικές κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στο Κογκρέσο στις 17 Απριλίου.

«Η ψήφος δυσπιστίας είναι το πρώτο βήμα προς την ανοικοδόμηση της κοινότητάς μας και την αποκατάσταση των βασικών αξιών του Πανεπιστημίου της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος στην ειρηνική συγκέντρωση», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Η Σαφίκ έχει αποφύγει το τελευταίο διάστημα να εμφανιστεί δημόσια ενώπιον των φοιτητών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανικές αντιδράσεις για την 6ήμερη εργασία στην Ελλάδα

Νορβηγία: Προχωράει στην αποθήκευση σιτηρών πριν έρθει το… «αδιανόητο»

Συνελήφθησαν δυο άτομα για πρόκληση πυρκαγιών σε Νάξο και Φωκίδα

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για το γατάκι που βασάνισαν και ακρωτηρίασαν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα