ΑΘΗΝΑ
01:53
|
08.09.2024
Την αντίδραση της Μαδρίτης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αργεντίνου για «δαιμονικό σοσιαλισμό» και ο χαρακτηρισμός «διεφθαρμένη» για την σύζυγο του Πέδρο Σάντσεθ.
Ο πρόεδρος της Αργεντινής προέβη στις εμπρηστικές του δηλώσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Europa Viva 24 που διοργάνωσε το ακροδεξιό ισπανικό κόμμα VOX
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απόφαση να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από το Μπουένος Άιρες, πήρε η κυβέρνηση της Ισπανίας, αντιδρώντας στις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, για «δαιμονικό σοσιαλισμό» και τον χαρακτηρισμό «διεφθαρμένη» που προσέδωσε στη σύζυγο του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Στην διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, παρέμβαση έκανε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ να καταδικάζει τις δηλώσεις του Αργεντινού ηγέτη.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής προέβη στις εμπρηστικές του δηλώσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Europa Viva 24 που διοργάνωσε το ακροδεξιό ισπανικό κόμμα Vox, συγκεντρώνοντας ηγέτες της παγκόσμιας ακροδεξιάς, όπως η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής, δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στη σύζυγο του Ισπανού πρωθυπουργού, αλλά έκανε υπαινιγμούς που την φωτογράφιζαν, σε μια περίοδο πολιτικής έντασης για την Ισπανία, με τον Σάντσεθ να φέρεται ακόμα και υπό παραίτηση τον περασμένο μήνα, αφού ένα δικαστήριο ξεκίνησε μια προκαταρκτική έρευνα για τη  σύζυγό του με την υποψία διαφθοράς, ύστερα από μήνυση που υποβλήθηκε από την ΜΚΟ «Manos Limpias» («Καθαρά Χέρια»), της οποίας ο επικεφαλής σχετίζεται με την ακροδεξιά.

«Οι παγκόσμιες ελίτ δεν συνειδητοποιούν πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι να εφαρμόζεις τις ιδέες του σοσιαλισμού…Ακόμα κι αν έχεις μια διεφθαρμένη σύζυγο, ας πούμε, χρειάζεσαι πέντε μέρες για να το σκεφτείς», ανέφερε ο Χαβιέρ Μιλέι.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες ανακοίνωσε ότι η Μαδρίτη θα ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στην Αργεντινή και απαίτησε δημόσια συγγνώμη από τον Μιλέι.

«Είναι απαράδεκτο ένας εν ενεργεία πρόεδρος που επισκέπτεται την Ισπανία να προσβάλλει τη χώρα και τον Ισπανό πρωθυπουργό, παραβιάζοντας κάθε διπλωματική εθιμοτυπία», ανέφερε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Η Ισπανία απαιτεί επίσης δημόσια συγγνώμη από τον κ. Μιλέι. Εάν δεν υπάρξει τέτοια συγγνώμη, θα λάβουμε όλα τα μέτρα που κρίνουμε κατάλληλα για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας», πρόσθεσε.

«Σατανικός» σοσιαλισμός

Ο Μιλέι απάντησε στην κίνηση της Ισπανίας αναδημοσιεύοντας ένα βίντεο της ομιλίας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μαζί με το σχόλιο «εδώ είναι τα όσα είπα στο Viva 24 που τους έκαναν να νοιώθουν τόσο άβολα».

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, ο οποίος ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Ισπανία την Παρασκευή, δεν είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Σάντσεθ ή τον βασιλιά Φελίπε ΣΤ’ κατά τη διάρκεια της παραμονής του, όπως συνηθίζεται κατά τη διάρκεια επισκέψεων ξένων ηγετών.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του την πρώτη του μέρα στην Ισπανία, ο πρόεδρος της Αργεντινής κατήγγειλε αυτό που ονόμασε «σατανικό» σοσιαλισμό. «Ας μην αφήσουμε τη σκοτεινή, μαύρη, σατανική, φρικτή, καρκινογόνο οπτική του σοσιαλισμού να κυριαρχήσει πάνω μας», είπε, κατά τη  διάρκεια ομιλίας του, επαναλαμβάνοντας παρόμοιους χαρακτηρισμούς και την Κυριακή στη συγκέντρωση στο συνεδριακό κέντρο Vistalegre της Μαδρίτης, στην οποία συμμετείχαν περίπου 11.000 άτομα σύμφωνα με το Vox.

«Θα αποτελέσω παράδειγμα και θα δείξω στον κόσμο ότι μια κυβέρνηση με τις ιδέες μας μπορεί να πετύχει. Στο χέρι μου είναι να τους δείξω πόσο απαίσιος και κακός είναι ο σοσιαλισμός», ανέφερε.

Το συνέδριο που διοργάνωσε το Vox, έγινε ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη δίνοντάς της μεγαλύτερη επιρροή στις Βρυξέλλες.

Εκατοντάδες Ισπανοί, πολλοί με πανό και πλακάτ ενάντια στον φασισμό, διαμαρτυρήθηκαν στην πλατεία Plaza de Colon της Μαδρίτης κατά της συγκέντρωσης της παγκόσμιας ελίτ της ακροδεξιάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Ο Ιρανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν

Ιλχάμ Αλίγιεφ: Το 80% της συνθήκης ειρήνης με την Αρμενία έχει συμφωνηθεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα