ΑΘΗΝΑ
01:42
|
16.06.2024
Παρότι οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, έχουν υποστηρίξει προηγούμενες διώξεις, όπως το ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Δήλωσε «δεσμευμένος» να λάβει μέτρα κατά της «βαθιά λανθασμένης απόφασης» του εισαγγελέα του ΔΠΔ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ανέφερε ότι διατίθεται να ελέγξει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναφορικά με την απόφαση του ανώτατου εισαγγελέα να αιτηθεί εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ακρόαση του Κογκρέσου, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε «δεσμευμένος» να λάβει μέτρα κατά της «βαθιά λανθασμένης απόφασης» του εισαγγελέα, Καρίμ Χαν.

Τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω πιέσεων από Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, οι οποίοι ζητούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ κυρώσεις σε αξιωματούχους του ΔΠΔ, απόφαση που θα παρθεί σε ψηφοφορία, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και αυτή την εβδομάδα.

Παρότι οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, έχουν υποστηρίξει προηγούμενες διώξεις, συμπεριλαμβανομένου του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε το Δικαστήριο για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας την Τρίτη, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζιμ Ρις, ρώτησε εάν ο Μπλίνκεν θα υποστηρίξει νομοθεσία κατά του ΔΠΔ, το οποίο «ανακατεύεται στις υποθέσεις χωρών που έχουν ανεξάρτητο, νόμιμο, δημοκρατικό δικαστικό σύστημα».

«Θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας σε διμερές επίπεδο, ώστε να βρούμε μια κατάλληλη απάντηση. Είμαι δεσμευμένος να το κάνω αυτό», απάντησε ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να εξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα για να αντιμετωπίσουμε, ξανά, αυτή τη βαθιά λανθασμένη απόφαση».

Νωρίτερα μεσ’ την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε «εξωφρενική» την αίτηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εντάλματα σύλληψης και τόνισε ότι δεν υπάρχει «καμία ισοδυναμία» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Οι νέες δηλώσεις του Μπλίνκεν αντικατοπτρίζουν την ευρύτερη στάση της Ουάσινγκτον, κατά της απόφασης του δικαστηρίου.

Δύο μέτρα που επιβάλλουν κυρώσεις στο ΔΠΔ έχουν ήδη κατατεθεί προς ψήφιση στο Κογκρέσο, με έναν νόμο να προτείνει την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ και περιορισμούς στις οικονομικές συναλλαγές για αξιωματούχους του ΔΠΔ. Τουλάχιστον 37 Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν τη νομοθεσία αυτή.

Η υποστήριξη από τους Δημοκρατικούς παραμένει αβέβαιη, καθώς το κόμμα παραμένει διχασμένο, όσον αφορά την πολιτική του Μπάιντεν προς το Ισραήλ. Ορισμένοι Δημοκρατικοί, όπως η Ιλχάν Όμαρ, υποστηρίζουν το αίτημα του ΔΠΔ, ενώ άλλοι είναι πιο επιφυλακτικοί.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ερντογάν: «Το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς, αλλά δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις»

Κινητοποιήσεις για Παλαιστίνη: Πού είναι το ελληνικό φοιτητικό κίνημα;

Βραζιλία: Στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών ο Λούλα

ΣΥΡΙΖΑ: Επανεκκίνηση δεν γίνεται με ανακύκλωση προσώπων στις κυβερνητικές καρέκλες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα