ΑΘΗΝΑ
13:36
|
26.06.2024
Σύμφωνα με τον Μπορέλ, η κριτική που ασκείται στην ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως αντισημιτισμός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ,δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να εκφοβίσουν τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ζητώντας τους να σταματήσουν να «ανακατεύονται» και να σεβαστούν το δικαστήριο.

Ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κατέθεσε εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς και τριών ηγετών της Χαμάς, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

«Ο εισαγγελέας δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το το να διατυπώσει μια κατηγορία και το δικαστήριο θα αποφασίσει», είπε ο Μπορέλ στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE. «Εν τω μεταξύ, ζητώ από όλους, ξεκινώντας από την ισραηλινή κυβέρνηση και ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να μην εκφοβίζουν τους δικαστές».

«Μην τους απειλείτε, μην προσπαθείτε να επηρεάσετε την απόφασή τους, μερικές φορές με απειλές και πολύ σκληρές εκφράσεις», τόνισε ο Μπορέλ.

Το Ισραήλ αρνείται ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, τονίζοντας ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία στο έδαφός του, και κάλεσε τις χώρες να αποκηρύξουν.

Αρκετές κυβερνήσεις έχουν καταγγείλει την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ να επιδιώξει τη σύλληψη των Ισραηλινών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του στενότερου συμμάχου του Ισραήλ, που δεν είναι μέλος του ΔΠΔ. Η Ουγγαρία περιέγραψε την Πέμπτη το αίτημα για τα εντάλματα σύλληψης ως «πολιτική απόφαση» που δυσφημεί το δικαστήριο.

Το Ισραήλ υποστήριξε ότι το αίτημα έκδοσης ενταλμάτων κατά Ισραηλινών αξιωματούχων ισοδυναμεί με επιβράβευση της Χαμάς για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και θα ενισχύσει την ισλαμιστική οργάνωση. 

Ωστόσο ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. απέρριψε αυτές τις επικρίσεις, επισημαίνοντας ότι «όταν λέγεται πως αυτό ενισχύει τη Χαμάς, το βλέπω από την άλλη πλευρά, επειδή ο παλαιστινιακός κόσμος είναι διχασμένος ανάμεσα σε μια αρχή την οποία αναγνωρίζουμε, την οποία χρηματοδοτούμε, με την οποία δεσμευόμαστε… και μια τρομοκρατική οργάνωση που τη βλέπουμε ως τέτοια».

Τόνισε επίσης, πως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σκέπτονται να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σημειώνοντας ότι η κριτική που ασκείται στις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να θεωρείται αντισημιτισμός.

«Κάθε φορά που κάποιος παίρνει την απόφαση να υποστηρίξει την οικοδόμηση παλαιστινιακού κράτους, κάτι που όλοι στην Ευρώπη υποστηρίζουν, η αντίδραση του Ισραήλ είναι να το μετατρέπει σε αντισημιτική επίθεση» προσέθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Το πενθήμερο, πέθανε! Ζήτω η ανάπτυξη!

Συγκέντρωση σωματείων για τη Fieratex στη Θεσσαλονίκη: Μιλάμε για την επιβίωσή μας

Ζυμώσεις… στο ΠΑΣΟΚ: «Χάρη, πάμε;»-Ο Χριστοδουλάκης στηρίζει την υποψηφιότητα Δούκα

Κασσελάκης: «Κύριε, Μητσοτάκη πάμε» για έλεγχο των οικονομικών ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα