ΑΘΗΝΑ
06:13
|
17.06.2024
Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η διπλωματική και οικονομική πίεση στο Ισραήλ θα συνεχιστεί μέχρι να τερματίσει τον πόλεμο στην Γάζα.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τουρκία θα συνεχίσει να πιέζει το Ισραήλ μέχρι να σταματήσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά τη Γενική Συνέλευση Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε:

Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στο Ισραήλ στους τομείς του εμπορίου και της διπλωματίας μέχρι η κυβέρνηση Νετανιάχου να σταματήσει τις σφαγές στη Γάζα.

Είπε ότι η Τουρκική Δημοκρατία έχει σταματήσει όλες τις εμπορικές δραστηριότητες με το Ισραήλ, το οποίο έχει σκοτώσει σχεδόν 36.000 Παλαιστίνιους στον αποκλεισμένο θύλακα από τον περασμένο Οκτώβριο, εκτός του ότι έχει δημιουργήσει συνθήκες λιμού και έχει μετατρέψει την περιοχή σε ερείπια.

Το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο στην τελευταία του απόφαση διέταξε το Τελ Αβίβ να σταματήσει αμέσως την επιχείρησή του στη Ράφα, μια πόλη στη νότια Γάζα, όπου είχαν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε επίσης για τους οικονομικούς στόχους και τα επιτεύγματα της χώρας, λέγοντας ότι οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 255 δισ. δολάρια, φτάνοντας στο ρεκόρ των 257,6 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο.

Με ρυθμό ανάπτυξης 4,5%, η Τουρκική Δημοκρατία κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη, δεύτερη στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και τέταρτη στην G-20.

Επισημαίνοντας τους στόχους του οικονομικού προγράμματος της Άγκυρας, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η οικονομική προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο ποσοστό για μόνιμη ανακούφιση, με έμφαση στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα για τη βελτίωση της ευημερίας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την τουρκική οικονομία ο Ερντογάν δήλωσε:

Το ετήσιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο είχε φθάσει τα 57 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι τον Μάιο, μειώθηκε στα 31,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο. Εξαιρουμένων του χρυσού και της ενέργειας, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είχε πλεόνασμα 36,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Πιστεύω ότι η βελτίωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα συνεχιστεί.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι:

Θα εισέλθουμε σε μια αποπληθωριστική περίοδο από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι προσδοκίες της αγοράς στηρίζουν σθεναρά τις προβλέψεις μας. Δεν θα επιτρέψουμε πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις μέσω της δημοσιονομικής μας πολιτικής. Στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσων εργάζονται για την Τουρκία, εξάγουν για αυτήν, αυξάνουν τις επενδύσεις τους εμπιστευόμενοι την τουρκική οικονομία και υποστηρίζουν την οικοδόμηση του αιώνα της Τουρκίας. Ας ελπίσουμε ότι θα μετατρέψουμε αυτή την οδυνηρή περίοδο που βιώνει όλος ο κόσμος σε ιστορικό εφαλτήριο για την Τουρκική Δημοκρατία και την τουρκική οικονομία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια νέα βιομηχανική πολιτική και θα ανακατευθύνει κεφάλαια σε τομείς προτεραιότητας μέσω του πακέτου δημόσιας εξοικονόμησης και αποτελεσματικότητας.

Η Τουρκική Δημοκρατία στηρίζει επενδύσεις με επίκεντρο την τεχνολογία σε κρίσιμους τομείς, είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα δίνει μεγάλη σημασία στην επίτευξη του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού.

«Το όνομα της Τουρκίας έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο στην αναζήτηση κέντρων παραγωγής ως εναλλακτική λύση στην Ασία», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η απάντηση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός συνάδει με την πρόταση των ΗΠΑ

Τζάκομο Ματεότι: 100 χρόνια από το έγκλημα των μπράβων του Μουσολίνι

Η σιωπή για την Πύλο προετοιμάζει την επόμενη

Ελβετία: Η σύνοδος κορυφής για την ειρήνη καλεί σε εμπλοκή της Ρωσίας στις συνομιλίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα