ΑΘΗΝΑ
10:44
|
17.06.2024
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φτάνει στη Γερμανία την Κυριακή για τριήμερη κρατική επίσκεψη.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ποζάρει με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της επενδυτικής συνόδου κορυφής «Σύμφωνο με την Αφρική», στην Καγκελαρία στο Βερολίνο, Γερμανία, 20 Νοεμβρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φτάνει στη Γερμανία την Κυριακή για τριήμερη κρατική επίσκεψη, ακολουθούμενος από διμερές υπουργικό συμβούλιο, καθώς οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν να δείξουν ενότητα ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της Ε.Ε. τον επόμενο μήνα, μεταδίδει το Reuters.

Το ταξίδι του Μακρόν στην πρωτεύουσα Βερολίνο, τη Δρέσδη στα ανατολικά και το Μούνστερ στα δυτικά είναι η πρώτη κρατική επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη Γερμανία εδώ και 24 χρόνια.

Η επίσκεψη θα παρακολουθηθεί ως έλεγχος για την υγεία της γερμανογαλλικής σχέσης που καθοδηγεί τη χάραξη πολιτικής της Ε.Ε., σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων για την Ευρώπη: από τον πόλεμο της Ουκρανίας έως την πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Ο Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχουν πολύ διαφορετικά στυλ ηγεσίας και έχουν διαφωνήσει δημόσια για ζητήματα από την άμυνα μέχρι την πυρηνική ενέργεια από τότε που ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2021. Ωστόσο, έχουν καταλήξει σε συμβιβασμούς σε διάφορα μέτωπα τελευταία, από τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση έως τις αλλαγές στην εξουσία επιδοτήσεις της αγοράς, επιτρέποντας στην Ε.Ε. να συνάψει συμφωνίες και να τεθεί σε ένα πιο ενωμένο μέτωπο.

«Υπάρχουν εντάσεις στη γερμανο-γαλλική σχέση, αλλά εν μέρει ακριβώς επειδή έχουν ασχοληθεί με ορισμένα δύσκολα θέματα», δήλωσε ο Γιαν Βέρνερ στο Ινστιτούτο Jacques Delors στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν επίσης συγκλίνει στην ανάγκη επέκτασης της Ε.Ε. προς τα ανατολικά.

Η επίσκεψη είναι «μια προσπάθεια στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο να αποδειχθεί ότι η σχέση λειτουργεί», δήλωσε ο Μουτζτάμπα Ραχμάν, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη στο think tank Eurasia Group. «Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν θεμελιώδη κενά σε μείζονα ζητήματα που διατρέχουν την Ε.Ε.».

Ένα βασικό τέτοιο κενό είναι η ευρωπαϊκή άμυνα, ιδιαίτερα εάν ο Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου. Οι ειδικοί στον τομέα της άμυνας τον θεωρούν ως έναν πολύ λιγότερο αξιόπιστο σύμμαχο για την Ευρώπη από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Νωρίτερα φέτος ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος όχι μόνο είπε ότι δεν θα προστάτευε τα μέλη του ΝΑΤΟ από μια μελλοντική επίθεση από τη Ρωσία εάν οι συνεισφορές αυτών των χωρών στην αμυντική συμμαχία καθυστερούσαν, αλλά ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία «να κάνει ό,τι γουστάρει».

Η Γαλλία, η οποία διαθέτει πυρηνικά όπλα, έχει πιέσει για μια Ευρώπη πιο αυτοδύναμη σε αμυντικά θέματα και έχει στεναχωρηθεί από την απόφαση της Γερμανίας να αγοράσει κυρίως αμερικανικό εξοπλισμό για την αεροπορική ομπρέλα της European Sky Shield Initiative.

Η Γερμανία λέει ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση στη στρατιωτική ομπρέλα των ΗΠΑ και ότι η Ευρώπη δεν έχει χρόνο να περιμένει μια εγχώρια αμυντική βιομηχανία να προετοιμαστεί για απειλές όπως η ρωσική εχθρότητα.

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Μακρόν, συνοδευόμενος στο ταξίδι του από τη σύζυγό του Μπριζίτ, θα ξεκινήσει την επίσκεψή του την Κυριακή, με μια συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προτού διασχίσει την Πύλη του Βρανδεμβούργου με τον δήμαρχο της πόλης, Κάι Βέγκνερ.

Τη Δευτέρα, θα κατευθυνθεί στη Δρέσδη, όπου θα κάνει μια ομιλία μπροστά στο Frauenkirche που καταστράφηκε από τους δυτικούς συμμάχους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν κατευθυνθεί την Τρίτη στο Muenster.

Αλλά ίσως το πιο σημαντικό μέρος του ταξιδιού του θα είναι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη στο Meseberg, λίγο έξω από το Βερολίνο, όπου οι δύο κυβερνήσεις θα αρχίσουν στη συνέχεια θα προσπαθήσουν να βρουν κοινό έδαφος για τα δύο κύρια ζητήματα που δυσκολεύτηκαν να συμφωνήσουν: άμυνα και ανταγωνιστικότητα.

Οι δύο χώρες θα προσπαθήσουν επίσης να βρουν κοινό έδαφος για την ατζέντα της Ε.Ε. για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενόψει της αναμενόμενης ισχυρής επίδειξης της ακροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές στις 6-9 Ιουνίου, που καθιστά τη λήψη αποφάσεων στην Ε.Ε. πιο δύσκολη.

Ο Ραχμάν είπε ότι η Ε.Ε. θα έχει ένα σαφές παράθυρο για να προωθήσει πιο φιλόδοξα σχέδια — μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκλογών και της ίδρυσης της νέας ηγεσίας και το επόμενο καλοκαίρι πριν από τις γερμανικές εκλογές. Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό εάν ο Τραμπ κέρδιζε τις εκλογές, είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σύγκρουση φιλιππινέζικου πλοίου και κινεζικού σκάφους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Αυλαία με Διεθνή Διάσκεψη για το Ινστιτούτο Τσίπρα

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Τα τέσσερα «μετά-»: «Τσουνάμι» ενόψει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα