ΑΘΗΝΑ
01:29
|
08.09.2024
Ο παιδίατρος, κ. Τζιούβας, τόνισε στο δικαστήριο, ότι μόλις μπήκε στο δωμάτιο βρήκε τη Μαλένα χωρίς σφυγμούς.
Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της Μαλένας συνεχίζεται με τον παιδίατρο Κωνσταντίνο Τζιούβα, επικεφαλής της ΜΕΘ Παίδων στο «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού», να είναι ο επόμενος μάρτυρας.

«Ήταν ένα παιδί νεκρό», είπε ο άνθρωπος που κλήθηκε να επαναφέρει στη ζωή την Μαλένα Δασκαλάκη. Μάλιστα, χαρακτηριστικά πρόσθεσε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου: «Ήταν μηδέν όλα…», καθώς δεν υπήρχε «κανένα σημείο ζωής».

«Η πόρτα ήταν ανοιχτή, η μητέρα ήταν κοντά στο κρεβάτι, ήταν η γιατρός και μια νοσηλεύτρια. Το παιδί ήταν ξαπλωμένο και δίπλα η γιατρός με την αμπού (σς μάσκα ανάνηψης). Της έκαναν ΚΑΡΠΑ, ήταν συναισθηματικά φορτισμένες», περιέγραψε ο εντατικολόγος στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δυο μικρότερων παιδιών της.

«Το πρώτο μέλημά μου είναι κάνω αμπού η νοσηλεύτρια αναλαμβάνει τις μαλάξεις», κατέθεσε ο γιατρός. Κληθείς να ανακαλέσει θυμηθεί την εικόνα του παιδιού με το που μπήκε στο δωμάτιο, σημείωσε: «Η αίσθησή μου ήταν όντως ότι ήταν ένα παιδί σε ανακοπή». Πρόσθεσε ότι η Μαλένα ήταν ένα παιδί «άτονο, έχει κυάνωση. Είχε ψυχρά άκρα. Το παιδί ήταν ψυχρό στο κορμί, μου έκανε εντύπωση. Ήταν ένα παιδί νεκρό. Δεν είχε ζωτικά, δεν είχε σφίξεις δεν άκουσα καρδιά ποτέ, είχε μυδρίαση με το παύσει η κυκλοφορία μετά από 3-4 λεπτά μυδριάζεις».

Ο γιατρός κατέθεσε πως όταν κλήθηκε από το Ογκολογικό, σε εκείνον και την ιατρική του ομάδα είπαν: «Ελάτε γρήγορα, κάνει σπασμούς το παιδί». Επίσης, σημείωσε ότι μετά από 1,5 λεπτό, σε δεύτερη κλήση, τους ενημέρωσαν για ανακοπή. «Εμείς ήμασταν στην έξοδο της μονάδας, πηγαίναμε. Βγαίνει η νοσηλεύτρια και μας λέει “τρέξτε είναι ανακοπή”», ήταν τα λόγια του.

Ο κ. Τζιούβας κατέθεσε πως στη ΜΕΘ βλέπουν περίπου 300 παιδιά τα χρόνο κα έχουν μια θνητότητα 8 με 10%. «Ένα μωρό σε μισή ώρα μπορεί να είναι άκαμπτο» είπε.

Ο μάρτυρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «στο 20λεπτο της ανάνηψης ήταν απέλπιδα η προσπάθειά μας. Από την αρχή πίστευα ότι κάναμε ανάνηψη σε ένα παιδί που είχε χαθεί χρόνος. Ήταν πολύτιμος χρόνος, στην ανάνηψη έχει σημασία να είσαι γρήγορος και κυρίως ο χρόνος που ξεκινάς». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο γιατρός ανέφερε πως η ΜΕΘ σε αυτές τις περιπτώσεις έχει μεγαλύτερη εμπειρία είναι πιο εξειδικευμένη. «Έχουμε ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Το παιδί ήδη φορούσε μάσκα», είπε .

Ο κ. Τζιούβας δέχτηκε σειρά ερωτήσεων για τον χρόνο ανάνηψης και την αδρεναλίνη που χορηγήθηκε στο παιδί, με την Ρούλα Πισπιρίγκου να ενημερώνει το δικαστήριο για το βάρος της Μαλένας: «Το παιδί δεν είχε καθόλου σφίξεις», επανέλαβε ο μάρτυρας, ο οποίος σημείωσε ότι δεν έχει ξανακάνει ποτέ ανάνηψη στο Ογκολογικό. «Είναι βαρύτατες περιπτώσεις και γνωστά τα πρόβλημα των παιδιών που νοσηλεύονται εκεί», τόνισε και συμπλήρωσε: «Είναι γνωστό το πρόβλημα, πριν συμβεί το μοιραίο…».

Στη συνέχεια ο γιατρός επισήμανε χαρακτηριστικά: «Η αίσθησή μου είναι πως η Μαλένα ήταν νεκρή 20 λεπτά πριν. Εύλογα πιστεύω ότι είχε χαθεί χρόνος. Είχε μια εξέλιξη…». Ο κ. Τζιούβας κλήθηκε να περιγράψει και τις στιγμές κατά τις οποίες οι γιατροί προσπαθούν να επαναφέρουν έναν άνθρωπο στη ζωή. «Είσαι σε μια κατάσταση πολέμου, λίγα σκέφτεσαι απλά πράττεις», ανέφερε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Έρευνα: Οι έφηβοι που ατμίζουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κακή ψυχική υγεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα