ΑΘΗΝΑ
20:11
|
17.06.2024
Ουάσιγκτον και Ριάντ βρίσκονται κοντά στην οριστικοποίηση μιας σειράς διμερών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένου ενός αμυντικού συμφώνου.
Ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, χαιρετά τον πρόεδρο των ΗΠΑ,Τζο Μπάιντεν, Τζέντα, Σαουδική Αραβία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε άρση της απαγόρευσης πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, αναμένεται να προχωρήσουν εντός των επόμενων εβδομάδων οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Financial Times.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, η Ουάσιγκτον έχει ήδη σηματοδοτήσει στο Ριάντ ότι είναι έτοιμη να άρει την απαγόρευση. Υπενθυμίζεται πως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέστειλε την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία πριν από τρία χρόνια, λίγο μετά την είσοδό του στον Λευκό Οίκο, επικρίνοντας τη διεξαγωγή του πολέμου του βασιλείου στην Υεμένη, εν μέσω ανησυχιών για την χρήση αμερικανικών όπλων σε αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν αμάχους.

Μάλιστα, ο Μπάιντεν είχε κατηγορήσει την Σαουδική Αραβία για «δολοφονίες παιδιών», κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2019, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Υεμένη, στον οποίο σκοτώθηκαν χιλιάδες. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε την εξουσία, υποσχόμενος να κάνει τη Σαουδική Αραβία «παρία», λόγω των ανησυχιών για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο, ιδίως μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, από πράκτορες στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Έκτοτε, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος ενίσχυσε την πεποίθηση στην Ουάσιγκτον ότι χρειαζόταν τη συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας σε βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, και για να στηρίξει τις πολιτικές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η Ουάσιγκτον και το Ριάντ βρίσκονταν κοντά στην οριστικοποίηση μιας σειράς διμερών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένου ενός αμυντικού συμφώνου και της συνεργασίας των ΗΠΑ για το μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του βασιλείου.

Ο Σαουδάραβας πολιτικός σχολιαστής Αλί Σιχάμπι, είπε ότι η άρση της απαγόρευσης των πωλήσεων επιθετικών όπλων «θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη συνέχιση της ανοικοδόμησης της σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας».

«Και η άρση της απαγόρευσης έχει γίνει πιο σημαντική, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρονται οι Χούθι από τις 7 Οκτωβρίου», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διαδοχικές οι συναντήσεις του Έιμος Χοκστάιν στο Ισραήλ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο οδικός χάρτης του Πούτιν για διαπραγματεύσεις

Συνάντηση Κασσελάκη με Παλαιστίνιο πρώην υπουργό

Οι ΗΠΑ στην κορυφή της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα