ΑΘΗΝΑ
21:08
|
17.06.2024
Ο 54χρονος ήλπιζε να λάβει ως αντάλλαγμα πληροφορίες που θα τον βοηθούσαν, αν η σύγκρουση κλιμακωνόταν σε πυρηνικό πόλεμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε 3,5 χρόνια κάθειρξη καταδίκασε έναν πρώην στρατιώτη το δικαστήριο του Ντίσελντορφ στη Γερμανία, για ανταλλαγή απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών με τη Ρωσία, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 54χρονο Τόμας Χ., ο οποίος είχε παραδεχτεί το έγκλημα κατά τη διάρκεια της δίκης του, για τη μετάδοση πληροφοριών με δική του πρωτοβουλία, από τη θέση του στη στρατιωτική υπηρεσία προμηθειών.

Κατά την έκδοση της ποινής τη Δευτέρα, οι δικαστές σημείωσαν ότι ο Τόμας δεν είχε προηγούμενα αδικήματα στο ιστορικό του, ούτε είχε ωφεληθεί ουσιαστικά από τη βοήθεια που παρείχε στη Ρωσία και πως η υγεία του ήταν σε κακή κατάσταση κατά την τέλεση των αδικημάτων.

Ο 54χρονος είχε ισχυριστεί ότι ήλπιζε να λάβει ως αντάλλαγμα πληροφορίες, που θα τον βοηθούσαν να φέρει την οικογένειά του σε ασφαλές μέρος εγκαίρως, σε περίπτωση που η σύγκρουση κλιμακωνόταν σε πυρηνικό πόλεμο.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Τόμας ότι φωτογράφιζε παλιά εκπαιδευτικά εγχειρίδια, σχετικά με συστήματα πυρομαχικών και τεχνολογίες αεροσκαφών και άφησε το υλικό στο γραμματοκιβώτιο του ρωσικού προξενείου στη Βόννη.

Ο κατηγορούμενος «πλησίασε το ρωσικό προξενείο στη Βόννη και τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο και προσέφερε τη συνεργασία του» τον Μάιο του 2023, ανέφεραν οι εισαγγελείς, κατηγορώντας τον πως χρησιμοποίησε τις «πληροφορίες που είχε λάβει κατά τη διάρκεια των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων για να τις διαβιβάσει σε ρωσική υπηρεσία πληροφοριών».

«Ήταν χαζή ιδέα»

Ο Τόμας παραδέχτηκε στην έναρξη της δίκης του τον Απρίλιο, ότι οι κατηγορίες εναντίον του ήταν «σε γενικές γραμμές» ακριβείς. «Ήταν λάθος. Επιμένω σε αυτό», είπε.

Υποστήριξε ότι η ανησυχία του για μια πιθανή κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία ήταν αυτή που τον οδήγησε να προσεγγίσει τη ρωσική πλευρά. Πιο συγκεκριμένα, ο 54χρονος ανησυχούσε για το ενδεχόμενο οι παραδόσεις βαρέων οπλικών συστημάτων από το Βερολίνο στην Ουκρανία να έσυραν τη Γερμανία στη σύγκρουση.

Ο Τόμας ανέφερε, επίσης, ότι είχε γίνει δυσαρεστημένος με την κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ανησυχούσε για την ασφάλεια των Γερμανών πολιτών.

Μέχρι τη σύλληψή του τον Αύγουστο του 2023, ο Τόμας εργαζόταν στο τμήμα εξοπλισμού, τεχνολογίας πληροφοριών και υποστήριξης του στρατού, το οποίο, με περίπου 12.000 υπαλλήλους, έχει δει τον φόρτο εργασίας του να αυξάνεται σημαντικά από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η κυβέρνηση πραγματοποιεί μια ευρεία αναμόρφωση του στρατού, μετά από χρόνια παραμέλησης.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουλάχιστον 26 παιδιά ανάμεσα στους δεκάδες αγνοούμενους ανοικτά της Καλαβρίας

Συνελήφθη επ’αυτοφώρω για ληστεία ανηλίκων 16χρονος στην Κηφισιά

Σύρος: Πυροβόλησαν και σκότωσαν άλογο ιππασίας

Ομολόγησε και ζήτησε συγγνώμη, δεν σας φτάνει;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα