ΑΘΗΝΑ
03:01
|
27.07.2024
Η Αίγυπτος καταδίκασε το συμβάν ως «σκόπιμος βομβαρδισμός», ενώ η Ισπανία έκανε λόγο για «μία ακόμη ημέρα με αθώους Παλαιστίνιους πολίτες να σκοτώνονται».
Νετανιάχου για Ράφα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μήνυμά του ο Νετανιάχου έκανε λόγο για «τραγικό δυστύχημα», διαβεβαιώνοντας ότι το συμβάν στη Ράφα θα διερευνηθεί. «Στη Ράφα έχουμε ήδη απομακρύνει περίπου ένα εκατομμύριο αμάχους, αλλά παρά τις προσπάθειες να μην τους βλάψουμε, συνέβη ένα τραγικό δυστύχημα», είπε.

«Για εμάς είναι τραγωδία, για τη Χαμάς είναι στρατηγική», υποστήριξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την ολοκληρωτική επικράτηση. «Δεν σκοπεύω να σταματήσω τον πόλεμο πριν από την επίτευξη όλων των στόχων που έχουμε θέσει. Εάν υποχωρήσουμε, η σφαγή (σ.σ. της 7ης Οκτωβρίου) θα ξανασυμβεί», ισχυρίστηκε.

Αρκετές χώρες και παγκόσμιοι οργανισμοί καταδίκασαν την ισραηλινή επιδρομή σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, το βράδυ της Κυριακής (26/5), η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 45 Παλαιστινίων, λίγες μόλις ημέρες μετά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στον Νετανιάχου για παύση των εχθροπραξιών στη Ράφα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο (PRCS) ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται αρκετές γυναίκες και παιδιά ενώ πολλοί κάηκαν ζωντανοί μέσα στις σκηνές τους. Οι τραυματίες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 200. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ πως διέπραξε σφαγή αμάχων με τον ισραηλινό στρατό να απαντά ότι έπληξε συγκρότημα όπου δρούσαν σημαντικοί τρομοκράτες. Ισραηλινός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το συμβάν.

Διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή στη Ράφα

Το Κατάρ, χώρα που μεσολαβεί ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, καταδίκασε την επίθεση στη Ράφα ως «σοβαρή παραβίαση των διεθνών νόμων που θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας».

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέφερε ότι «η επίθεση θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων».

Η Αίγυπτος καταδίκασε επίσης το συμβάν κάνοντας λόγο για «σκόπιμο βομβαρδισμό». Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Ισραήλ να “εφαρμόσει τα μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) σχετικά με την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα».

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε, «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να λογοδοτήσουν αυτοί οι βάρβαροι και οι δολοφόνοι που δεν έχουν καμία σχέση με την ανθρωπότητα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες, δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός της Ράφα ήταν «μία ακόμη ημέρα με αθώους Παλαιστίνιους πολίτες να σκοτώνονται»προσθέτοντας ότι η βαρύτητα της επίθεσης «είναι ακόμη μεγαλύτερη, επειδή έρχεται μετά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Μάρτιν, χαρακτήρισε την επίθεση «βάρβαρη»«Δεν μπορεί κανείς να βομβαρδίσει μια τέτοια περιοχή χωρίς σοκαριστικές συνέπειες όσον αφορά αθώα παιδιά και αμάχους. Θα παροτρύναμε το Ισραήλ να σταματήσει, να σταματήσει τώρα, τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Espen Barth Eid,e δήλωσε ότι οι επιθέσεις αποτελούν «ουσιαστική παραβίαση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου του κόσμου». Πρόσθεσε: «Είχαμε μια υποχρεωτική εντολή από το Διεθνές Δικαστήριο που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα. Είναι υποχρεωτική. Είναι δεσμευτική».

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν με τους Άραβες ομολόγους τους στις Βρυξέλλες λίγες ώρες μετά τη φονική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα

Σε μια από τις πιο έντονες επικρίσεις που έχει ασκήσει μέχρι στιγμής η Ιταλία, ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις δεν δικαιολογούνται πλέον.

«Υπάρχει μια όλο και πιο δύσκολη κατάσταση, στην οποία ο παλαιστινιακός λαός συμπιέζεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών που δεν έχουν καμία σχέση με τη Χαμάς και αυτό δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί», είπε. «Παρακολουθούμε την κατάσταση με απόγνωση».

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα