ΑΘΗΝΑ
02:36
|
28.06.2024
Σήμερα η παλαιστινιακή σημαία κυματίζει περήφανα μαζί με την ιρλανδική, έξω από το κτήριο της Κάτω Βουλής της Ιρλανδίας.
Η αναγνώριση προκάλεσε την οργή της ισραηλινής κυβέρνησης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία προχώρησαν την Τρίτη στην επίσημη αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, που ενδέχεται να λειτουργήσει θετικά στις ειρηνευτικές διαδικασίες που έχουν στόχο την παύση του πολέμου που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι τρεις χώρες είχαν προαναγγείλει την αναγνώριση από τις 22 Μαΐου, προκαλώντας την οργή της ισραηλινής κυβέρνησης.

Η Ιρλανδία αναγνώρισε επίσημα το παλαιστινιακό κράτος σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καλώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «να ακούσει τον κόσμο και να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή που βλέπουμε στη Γάζα».

Την Τρίτη, η παλαιστινιακή σημαία κυματίζει περήφανα μαζί με την ιρλανδική, έξω από το κτήριο της Κάτω Βουλής της Ιρλανδίας.

«Θέλαμε να αναγνωρίσουμε την Παλαιστίνη στο τέλος μιας ειρηνευτικής διαδικασίας, ωστόσο κάναμε αυτή την κίνηση μαζί με την Ισπανία και τη Νορβηγία για να κρατήσουμε ζωντανό το θαύμα της ειρήνης», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Σάιμον Χάρις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση «προέρχεται από την πεποίθησή μας ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνο τρόπος ώστε το Ισραήλ και η Παλαιστίνη να ζήσουν δίπλα δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια».

Στην ανακοίνωσή της, η ιρλανδική κυβέρνηση αναφέρει ότι «αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και συμφώνησε να δημιουργήσει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Δουβλίνου και της Ραμάλα. Θα διοριστεί Πρέσβης της Ιρλανδίας στο Κράτος της Παλαιστίνης μαζί με πλήρη Πρεσβεία της Ιρλανδίας στη Ραμάλα».

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ζήτησε εκ νέου «την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και την ανεμπόδιστη πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια».

Μετά την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, απευθυνόμενος στον λαό σε ομιλία του, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από τη Μαδρίτη, τόνισε ότι «αυτή είναι μια ιστορική απόφαση που έχει έναν και μόνο στόχο, και αυτός είναι να βοηθήσει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επιτύχουν την ειρήνη».

Από μεριάς της η Νορβηγία, μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνωρίζουν επισήμως από σήμερα το κράτος της Παλαιστίνης, τόνισε πως πρόκειται για «μια σημαντική ημέρα» και εξέφρασε τη λύπη της για την προφανή απουσία «εποικοδομητικής δέσμευσης» για την επίτευξη της ειρήνης, εκ μέρους του Ισραήλ.

«Εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια η Νορβηγία είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές ενός παλαιστινιακού κράτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, Έσπεν Μπαρτ Άιντε. «Η ημέρα που η Νορβηγία αναγνωρίζει επισήμως την Παλαιστίνη ως κράτος είναι μια σημαντική ημέρα για τη σχέση ανάμεσα στη Νορβηγία και την Παλαιστίνη», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του.

Ισραέλ Κατς: Συνεργός στην «γενοκτονία των Εβραίων» ο Σάντσεθ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, κατηγόρησε τον Πέδρο Σάντσεθ, ότι είναι «συνεργός στην υποκίνηση» της «γενοκτονίας» των Εβραίων την Τρίτη, όταν ακόμη η Ισπανία προετοιμαζόταν να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος.

«Είστε συνεργός στην υποκίνηση για την γενοκτονία του εβραϊκού λαού», έγραψε ο Κατς στα εβραϊκά και στα ισπανικά στο X. Στην ανάρτησή του, ο Κατς παρομοίασε την Ισπανίδα υπουργό, Γιολάντα Ντίαζ, τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, και τον αρχηγό της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχια Σινουάρ.

Ο υπουργός υποστήριξε πως οι τρεις προσωπικότητες «ζητούν την εξάλειψη του κράτους του Ισραήλ και την ίδρυση ενός παλαιστινιακού ισλαμικού τρομοκρατικού κράτους από τον ποταμό μέχρι τη θάλασσα»,

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι απειλές της Χεζμπολάχ στα συμπεράσματα της συνόδου της Ε.Ε. για τη Μέση Ανατολή

Προεδρικές εκλογές αύριο στο Ιράν

Στόχος μας η ένταξη στην Ε.Ε., λέει ο Ερντογάν

Τσίπρας: Πρέπει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα