ΑΘΗΝΑ
02:56
|
27.07.2024
Θα γίνει η ανατροπή μετά από 30 χρόνια εξουσίας του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου;
Οι πολίτες εμφανίζονται βαθιά απογοητευμένοι από την ανεργία, τις ανισότητες και την ενεργειακή κρίση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Τετάρτη, εκατομμύρια Νοτιοαφρικανοί στις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων 30 χρόνων, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως για πρώτη φορά μετά την πτώση του Απαρχάιντ, το 1994, το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο του Νέλσον Μαντέλα, κινδυνεύει να μην εξασφαλίσει την πλειοψηφία για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Οι πολίτες εμφανίζονται βαθιά απογοητευμένοι από την κυβέρνηση, καθώς παρότι η πιο ανεπτυγμένη οικονομία της ηπείρου, η Νότια Αφρική αντιμετωπίζει όλο και πιο πιεστικά προβλήματα όπως την εκτίναξη της ανεργίας σε ύψη ρεκόρ 32,1% τον Δεκέμβριο, ενώ τα πλήγματα που δέχτηκε η χώρα από την ενεργειακή κρίση, που την οδήγησαν σε πολύωρες επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος τον περασμένο Φεβρουάριο επέφεραν σημαντικά προβλήματα στην οικονομία.

Δυσαρέσκεια υπάρχει και από τα δεκάδες σκάνδαλα για διαφθορά που έχουν έρθει στο φως τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα το κόμμα που -με επικεφαλής τον Νέλσον Μαντέλα- κάποτε θαυμαζόταν ευρέως σε όλο τον κόσμο να κινδυνεύει να βρεθεί στην ανάγκη συνομιλιών και διαπραγματεύσεων προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Παρά τις εξαγγελίες, η Νότια Αφρική είναι από τις πιο άνισες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Οι μαύροι Νοτιοαφρικανοί, που αποτελούν το 81% του πληθυσμού, βρίσκονται στην μία πλευρά με την ανεργία, τη φτώχεια και την αύξηση της εγκληματικότητας, ενώ στο άλλο άκρο, η μειοψηφία των λευκών Νοτιοαφρικανών έχει δουλειές και πολύ υψηλότερους μισθούς.

Ο ηγέτης του ANC και Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα χαρακτήρισε την ψηφοφορία της Τετάρτης «μία από τις πιο σημαντικές εκλογές στην ιστορία του έθνους». «Ο λαός μας θα αποφασίσει εάν η χώρα μας θα συνεχίσει να προχωρά με το ANC προς ένα καλύτερο, φωτεινότερο μέλλον ή προς τα πίσω σε ένα τρομερό παρελθόν», είπε απευθυνόμενος σε ένα πλήθος χιλιάδων στο γήπεδο ποδοσφαίρου FNB του Σοβέτο, το Σάββατο.

Στις εκλογές συμμετέχουν 52 κόμματα, με πιο δημοφιλή την Δημοκρατική Συμμαχία (DA) και τους Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας (EFF) τα οποία εμφανίζονται ενισχυμένα ενώ η στήριξη του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα στο νεοσύστατο κόμμα uMkhonto we Sizwe (MK) ή Spear of the Nation που σχηματίστηκε από πρώην μέλη του ANC, εκτιμάται πως θα προσελκύσει αρκετούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.

«Το ANC θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία που έχει καταχραστεί για δεκαετίες καθώς υποβάλει τον λαό αυτής της χώρας στην ανεργία, τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση… Κλείνουμε το κεφάλαιο της ιστορίας του ANC», είπε ο ηγέτης του DA Τζον Στινχουισέν, μιλώντας σε υποστηρικτές του στην πόλη Μπενόνι, ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ. Το DA έχει σχηματίσει ένα μπλοκ συνασπισμού με μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης που ονομάζεται Πολυκομματικός Χάρτης.

Μια πιθανή απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα σημάνει προβλήματα και για τον 71χρονο πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόσα καθώς η πρόθεσή του για μια νέα πενταετή θητεία θα τεθεί εν αμφιβόλω, αφού η βουλή είναι αυτή που αποφασίσει για την θέση του προέδρου της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα