ΑΘΗΝΑ
20:36
|
05.07.2024
Πρώτη επαφή μετά από 18 μήνες, στο φόντο των εντάσεων για την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Διαλόγου για την Ασφάλεια Shangri-La
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια σπάνια συνάντηση είχαν σήμερα Παρασκευή στη Σιγκαπούρη, οι υπουργοί Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, αναγεννώντας τις ελπίδες ότι ο περαιτέρω διάλογος θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή της φυγής εκτός ελέγχου των διαφορών για την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Πρόκειται για την πρώτη εκ του σύνεγγυς επαφή των Λόιντ Όστιν και Ντονγκ Τζουν, εδώ και 18 μήνες, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν τον περασμένο Απρίλιο και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Διαλόγου για την Ασφάλεια Shangri-La, στην οποία συμμετέχουν επικεφαλής άμυνας και αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο και τα τελευταία χρόνια αποτελεί βαρόμετρο των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Η φετινή συνάντηση έρχεται μια εβδομάδα αφότου η Κίνα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν και προειδοποίησε για πόλεμο στο νησί που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, μετά την ορκωμοσία του προέδρου Λάι Τσινγκ-τε, τον οποίο το Πεκίνο έχει περιγράψει ως «επικίνδυνο αυτονομιστή».

Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών που κράτησε λίγο παραπάνω από μία ώρα, ο Όστιν εξέφρασε «ανησυχία» για την «προκλητική» δραστηριότητα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού γύρω από τα στενά της Ταϊβάν, ανέφερε το Πεντάγωνο, τονίζοντας ότι ο Αμερικανός υπουργός «επανέλαβε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την πολιτική μετάβαση της Ταϊβάν – μέρος μιας κανονικής, συνηθισμένης δημοκρατικής διαδικασίας – ως πρόσχημα για καταναγκαστικά μέτρα».

Επιβεβαιώνοντας τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν, ο Όστιν υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον «παραμένει προσηλωμένη στη μακροχρόνια πολιτική της για την ενιαία Κίνα», ανέφερε η δήλωση του Πενταγώνου, αλλά δεν παρέλειψε να καταστήσει σαφές ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να πετούν, να πλέουν και να λειτουργούν – με ασφάλεια και υπευθυνότητα – όπου το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο».

Ο ανώτερος συνταγματάρχης Γου Κιαν, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κίνας, δήλωσε από την πλευρά του ότι η συνάντηση ήταν μια «θετική, πρακτική και εποικοδομητική» επικοινωνία σε στρατηγικό επίπεδο. Πρόσθεσε, δε, ότι οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, της Ταϊβάν, της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και της ουκρανικής κρίσης. Η συνάντηση είχε «θετική επίδραση» στην προώθηση της κατανόησης και στην αποφυγή εσφαλμένων υπολογισμών, κατέληξε, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο Ντονγκ προειδοποίησε τον Όστιν ότι οι Ηνωμένες Πολιτέιες δεν πρέπει να αναμιγνύονται στις υποθέσεις της Κίνας με την Ταϊβάν.

Το Πεκίνο εμφανίζεται εκνευρισμένο από τους ενισχυμένους αμυντικούς δεσμούς της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ιδιαίτερα με τις Φιλιππίνες, και την τακτική ανάπτυξη πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών στα στενά της Ταϊβάν και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Φιλιππίνες φιλοξένησαν τη μεγαλύτερη κοινή στρατιωτική άσκηση με τις ΗΠΑ. Την Πέμπτη, το υπουργείο Άμυνας της Κίνας καταδίκασε έντονα την ανάπτυξη αμερικανικού πυραυλικού συστήματος μέσου βεληνεκούς στις βόρειες Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων τον Απρίλιο, λέγοντας ότι «έφερε τεράστιους κινδύνους πολέμου στην περιοχή».

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν και η Κίνα έχουν εντείνει την επικοινωνία για να αμβλύνουν τις τριβές, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να επισκέπτεται το Πεκίνο και τη Σαγκάη τον περασμένο μήνα και βασική εστίαση την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ στρατού.

Η Κίνα διέκοψε τις στρατιωτικές επικοινωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2022 ως απάντηση στην επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν. Οι εντάσεις πυροδοτήθηκαν περαιτέρω το 2023 από ζητήματα όπως ένα φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και μια συνάντηση μεταξύ της τότε προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν και του διαδόχου της Πελόζι, Κέβιν Μακάρθι.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν μετά τη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και του Μπάιντεν τον Νοέμβριο του περασμένου έτους να ξαναρχίσουν στρατιωτικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου.

Αυτό περιλαμβάνει ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του αρχηγού της αμερικανικής διοίκησης Ασίας-Ειρηνικού και Κινέζων διοικητών που είναι υπεύθυνοι για στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν, την Ιαπωνία και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #20: Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις

ΥΠΕΞ: Καινοφανής πρακτική η έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη

Οργή Μπορέλ για την επίσκεψη Όρμπαν στη Μόσχα

Φον ντερ Λάιεν: Απάντηση μετά από 2 μήνες στην επιστολή Μητσοτάκη για την ακρίβεια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα