Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε, χθες Τρίτη 4/6 την επιβολή κυρώσεων κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριο (ICC), αντιδρώντας στο αίτημα του γενικού εισαγγελέα του για εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών ηγετών.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 247 ψήφους υπέρ και 155 κατά. Δύο Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν «παρών» και 42 φιλο-ισραηλινοί Δημοκρατικοί υποστήριξαν τις κυρώσεις. Αν και το νομοσχέδιο πέρασε στη Βουλή, δεν αναμένεται να γίνει νόμος, καθώς πιθανότατα θα απορριφθεί από τους Δημοκρατικούς που ελέγχουν τη Γερουσία.
Σύμφωνα με την απόφαση, αν γινόταν νόμος, θα επιβάλλονταν κυρώσεις, έως και ανάκληση βίζας για τις ΗΠΑ, για οποιονδήποτε αξιωματούχο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που εμπλέκεται σε διώξεις κατά των ΗΠΑ, του Ισραήλ ή οποιουδήποτε άλλου συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ψηφοφορία έγινε αφού ο Γενικός Εισαγγελέας του ICC, Καρίμ Χαν, απήγγειλε τον περασμένο μήνα κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου εναντίον Ισραηλινών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.
Ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει προηγουμένως «βαθιά ανήσυχος» για την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, τονίζοντας την σθεναρή αντίθεσή του. «Υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την προώθηση της διεθνούς δικαιοσύνης και λογοδοσίας, και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για αυτές τις επιλογές», ανέφερε σε δήλωση του τη Δευτέρα.
Το νομοσχέδιο είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικό, αφού οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ICC, αλλά έχει τη σημασία του καθώς η ψήφισή του από τη Βουλή έρχεται λίγο μετά την πρόσκληση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου από Αμερικανούς νομοθέτες να εκφωνήσει ομιλία στο Κογκρέσο μέσα στο καλοκαίρι, αν και η ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Διαβάστε επίσης: