ΑΘΗΝΑ
09:47
|
04.07.2024
Σύριοι, Ισραηλινοί και δυτικοί αξιωματούχοι μίλησαν στο Reuters, για το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ Ισραήλ- Χεζμπολάχ.
Τα συντρίμμια του ιρανικού προξενείου από την ισραηλινή επίθεση τη Δαμασκό της Συρίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις συγκαλυμμένες επιθέσεις στη Συρία κατά τοποθεσιών φύλαξης όπλων, διαδρομών εφοδιασμού και διοικητών που συνδέονται με το Ιράν, έχει εντείνει το Ισραήλ, σύμφωνα με δηλώσεις επτά αξιωματούχων και διπλωματών στο πρακτορείο Reuters, την ώρα που η απειλή μιας ισραηλινής επίθεσης μεγάλης κλίμακας κατά του βασικού συμμάχου της Τεχεράνης, της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, είναι πιο εμφανής από ποτέ.

Μια αεροπορική επιδρομή στις 2 Ιουνίου που σκότωσε 18 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός συμβούλου των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, στόχευσε μια μυστική, οχυρωμένη οπλική τοποθεσία κοντά στο Χαλέπι, δήλωσαν τρεις από τις πηγές. Τον Μάιο, μια αεροπορική επιδρομή χτύπησε ένα κονβόι φορτηγών που κατευθυνόταν προς τον Λίβανο, μεταφέροντας εξαρτήματα πυραύλων, ενώ μια άλλη επιδρομή σκότωσε στελέχη της Χεζμπολάχ, ανέφεραν τέσσερις από τις πηγές.

Το Ισραήλ εδώ και χρόνια επιτίθεται σε μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από τον κύριο εχθρό του, το Ιράν, στη Συρία και αλλού, σε μια εκστρατεία χαμηλών τόνων που εξελίχθηκε σε ανοιχτή σύγκρουση μετά τη την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τότε, το Ισραήλ έχει σκοτώσει δεκάδες αξιωματικούς των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και της Χεζμπολάχ στη Συρία, από μόλις δύο πέρυσι, πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στη Μέση Ανατολή.

Η μάχη έφτασε στο αποκορύφωμα τον Απρίλιο, όταν το Ισραήλ βομβάρδισε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, σκοτώνοντας τον κορυφαίο διοικητή του IRGC για επιχειρήσεις στον Λεβάντες. Ως αντίποινα, το Ιράν εκτόξευσε περίπου 300 πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ, εκ των οποίων σχεδόν όλα καταρρίφθηκαν. Το Ισραήλ, στη συνέχεια, επιτέθηκε στο ιρανικό έδαφος με drones.

Η ανοικτή αντιπαράθεση, η πρώτη για τις δύο χώρες, δεν συνεχίστηκε περαιτέρω. Από μεριάς του, το Ισραήλ μείωσε προσωρινά τον αριθμό των επιθέσεων που πραγματοποιούσε κατά συμμάχων του Ιράν, δήλωσε η Σελίν Ουσάλ, Γάλλος διπλωμάτης στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, επικαλούμενη τον απολογισμό του Ινστιτούτου. «Υπήρξε μια επιβράδυνση» των επιθέσεων, μετά την αντιπαράθεση του Απριλίου, είπε.

«Αλλά, [τα χτυπήματα] επαναλαμβάνονται, λόγω ύποπτων μεταφορών ιρανικών όπλων στον Λίβανο. Υπάρχει μια ενεργή προσπάθεια στη Συρία και τον Λίβανο για να διακοπεί η αλυσίδα εφοδιασμού μεταξύ Ιράν και Χεζμπολάχ», τόνισε.

Το Reuters πήρε συνέντευξη από τρεις Σύριους αξιωματούχους, έναν Ισραηλινό κυβερνητικό αξιωματούχο και τρεις δυτικούς διπλωμάτες, σχετικά με την εκστρατεία του Ισραήλ στη Συρία. Οι αξιωματούχοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, ώστε να μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα για το ευαίσθητο αυτό θέμα.

Οι Σύριοι αξιωματούχοι έδωσαν προηγουμένως αδημοσίευτες λεπτομέρειες για τους στόχους των ισραηλινών επιθέσεων γύρω από τις πόλεις Χαλέπι και Χομς τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης της 2ας Ιουνίου.

Όλοι οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι κινήσεις του Ισραήλ υποδηλώνουν ότι προετοιμάζεται για έναν πλήρους κλίμακας πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο -ο οποίος συνορεύει με τη Συρία- και θα μπορούσε να ξεκινήσει όταν το Ισραήλ παύσει την εκστρατεία του στη Γάζα.

«Οι δηλώσεις των ηγετών μας ήταν σαφείς, για μια επικείμενη κλιμάκωση στον Λίβανο», δήλωσε ο Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του είναι έτοιμη για «πολύ ισχυρή δράση» στα σύνορά της με τον Λίβανο, όπου διεξάγει μέχρι στιγμής περιορισμένες επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ, από τις 8 Οκτωβρίου. Ο Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η εκστρατεία στη Συρία είχε επίσης στόχο να αποδυναμώσει τη Χεζμπολάχ, και έτσι να την αποτρέψει από το να προχωρήσει σε πόλεμο με το Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση και ο στρατός δεν απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις του πρακτορείου. Το Ισραήλ σπάνια αναγνωρίζει δημόσια στοχευμένες δολοφονίες στο εξωτερικό και δεν έχει σχολιάσει τις πρόσφατες επιθέσεις στη Συρία. Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πέρυσι ότι το Ισραήλ ήταν αποφασισμένο να αποτρέψει τη Συρία να γίνει μέρος ενός νέου μετώπου.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, αλλά και ένας εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης επίσης δεν απάντησαν στο πρακτορείο, ενώ και η Χεζμπολάχ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αστάνα: Υπό διεξαγωγή η σύνοδος κορυφής της SCO-Ως νέο μέλος αναμένεται η Λευκορωσία

Τέλος στη φιλοπαλαιστινιακή κατάληψη του Πανεπιστημίου του Τορόντο

Αξιωματούχοι της Fed ανοιχτοί στην αύξηση επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός παραμείνει

Διεθνές Δικαστήριο: Έγκριση της παρέμβασης στην υπόθεση γενοκτονίας κατά της Μιανμάρ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα